F1: Hamilton najsrećniji i najbolji u Azerbejdžanu 1Foto: EPA-EFE/ ROMAN PILIPEY

Vozač Mercedesa Luis Hamilton pobedio je u četvrtoj trci u šampionatu, voženoj u Bakuu za VN Azerbejdžana.

Nekoliko izlazaka bezbedonosnog vozila obeležilo je čitavu trku, kao i različite strategije vozača.

Već u prvom krugu videli smo sudar između Kimija Raikonena i Estebana Okona, kao i Sergeja Sirotika koji je imao kontakte i sa Nikom Hulkenbergom i sa Serhiom Perezom, pa smo u drugom krugu imali prvi izlazak vozila sa rotacijom na stazi u Bakuu.

Nakon njegovog odlaska sa staze, trku je poveo Sebastijan Vetel, ispred Luisa Hamiltona i Valterija Botasa i sve do 23. kruga nije bilo previše zanimljivosti na čelu karavana.

Tada polako i vodeći vozači počinju da odlaze na zamenu pneumatika, prvo Luis Hamilton, a onda i Sebastijan Fetel, da bi Valteri Botas to učinio tek u 41. krugu.

Sjajan tempo koji je imao finski vozač u bolidu Mercedesa obećavao je izuzetno zanimljivu trku po njegovom izlasku iz boksa, jer je od 30. do 40. kruga neprekidno povećavao prednost u odnosu na Fetela, a onda su stupili na scenu vozači Red Bula, Maks Ferštapen i Danijel Riakrdo, koji su se sudarili na startnom ciljnom pravcu, te je zbog krhotina na stazi bezbedonosno vozilo ponovo moralo da izađe iz boksa.

Tu situaciju je sjajno iskoristio Botas koji je otišao na zamenu guma, vrativši se na stazu ispred Fetela, a onda je usledio i udes koji je imao pilot Hasa Roman Grožan, koji je izgubio kontrolu nad vozilom, te je udario u zaštitnu ogradu, a vozilo sigurnosti je ostalo još nekoliko krugova na stazi dok ista nije dovedena u optimalno stanje.

Kada je počeo „restart“ Sebastijan Fetel je dodao pun gas na startnom ciljnom pravcu želeći da prestigne Botasa i povrati prvu poziciju, ali je u krivini otišao „preširoko“ pa je dopustio da ga preteknu i Luis Hamilton i Kimi Raikonen.

Kasnije je poziciju izgubio i od Serhija Pereza, a vodeći u trci, Valteri Botas, je prešao preko krhotina koje su ipak ostale na stazi, što je dovelo do gumnog defekta, a lidersku poziciju preuzeo je njegov timski kolega Luis Hamilton koji je i trku priveo kraju na prvom mestu.

Iza njega je kao drugi kroz cilj prošao vozač Ferarija Kimi Raikonen, a kao treći pilot Fors Indije Serhio Perez, dok je Sebastijan Fetel zavšio na četvrtom mestu.

Takav kraj današnjeg dana, doveo je i do promene u generalnom poretku vozača, pa je sada prvi Luis Hamilton sa 70 bodova, ispred Sebastijana Fetela sa 66 i Kimija Raikonena sa 48, dok Valteri Botas ima 40 poena.

Naredna trka vozi se u Španiji za tačno dve nedelje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari