F1: Pobeda Hamiltona u poslednjoj trci sezone 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Vozač Mercedesa i aktuelni svetski šampion u Formuli 1, Luis Hamilton ostvario je pobedu u poslednjoj trci sezone voženoj na stazi „Jas Marina“ u Abu Dabiju i tako još jednom potvrdio da se nalazi u najboljoj formi od svih vozača pošto mu je ovo bila 11. pobeda ove godine, na 21 trci.

Drugi je bio Sebastijan Fetel u bolidu Ferarija, a treći Maks Ferštapen iz Red Bula.

Sama trka nije obilovala velikim uzbuđenjima, a najozbiljniji incident viđen je u osmom krugu kada je Roman Grožan zakačio prednjim pneumatikom bolid Nike Hulkenberga i „lansirao“ ga u zaštitnu ogradu prevrnuvši mu bolid za 360 stepeni, ali je Nemac nepovređen uz pomoć redara brzo izašao iz potpuno uništenog bolida.

Ta situacija je donela upotrebu virtuelnog bezbednosnog vozila, a tada je munjevito reagovala ekipa Mercedesa koja je uvela na zamenu pneumatika Luisa Hamiltona i tako praktično i rešila ime pobednika, pošto je Hamilton nakon povratka na stazu i zauzimanja petog mesta, za prvoplasiranim Valterijem Botasom zaostajao samo 13 sekundi.

Tada aktuelni šampion nije vozio riskantno, već je samo čuvao pneumatike i nasledio prvo mesto kada su svi vozači ispred njega otišli na obavezno zaustavljanje u boks radi promene guma.

Poslednji je od vodećih vozača u boks otišao Danijel Rikardo i iako je kasnije bio najbrži u finišu, nije mogao ipak da sustigne i prestigne Maksa Ferštapena u borbi za treće mesto i plasman na podijum.

Ova trka je bila svojevrstan rastanak od mnogih vozača: dvostruki svetski šampion Fernando Alonso se posle 18 godina povlači iz „najbržeg cirkusa na svetu“, za pilota Fors Indije Estebana Okona verovatno neće biti mesta u Formuli 1 naredne sezone, dok je Danijel Rikardo odvezao poslednju trku za Red Bul posle punih pet godina, pošto će od naredne sezone voziti za Reno.

Ni za pilota Meklarena Štofela Vandorna neće biti mesta u narednoj sezoni, a Pjer Gasli se kvarom na bolidu oprostio od ekipe Toro Roso. On će od marta naredne sezone biti član Red Bula zajedno sa Maksom Ferštapenom.

Karlos Sainc junir se sjajnim šestim mestom zahvalio Renou na saradnji, budući da će od naredne sezone nastupati u ekipi Meklarena, a Šarl Lekrer se sedmim mestom oprostio od ekipe Zaubera, pošto će biti novi vozač Ferarija od 2019. godine.

Na njegovo mesto će doći živa legenda Ferarija i ovog sporta, Kimi Raikonen, koji je zbog kvara motora završio na neslavan ančin svoju epizodu u čuvenom italijanskom timu.

Ipak, i dalje će ostati upamćen kao jedan od najharizmatičnijih vozača u ovom sportu, kao i neko ko je doneo poslednju šampionsku titulu Ferariju, sada već davne 2008. godine.

Posebno je emotivan oproštaj bio Fernanda Alonsa od navijača, a na kraju trke se zajedno sa Sebastijanom Fetelom i Luisom Hamilton „potpisao“ na startnom ciljnom pravcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari