Fakundo Kampaco: Zvezda mi je verovala kada sam u NBA imao težak period, uživao sam šest meseci 1foto: ABA liga/Duško Radišić

Saradnja jednostavno nije mogla duže da traje. Fakundo Kampaco je ipak jedan od najelitnijih plejmejkera na Starom kontinentu i za njega je rezervisano elitno evroligaško društvo.

Sam dolazak u Crvenu zvezdu, makar bio i na svega šest meseci, za crveno-bele je predstavljao veliki uspeh. Tačno je i da je za njegove usluge Zvezda morala da pretplati objektivnu vrednost u datom trenutku kada je dolazio, ali je to i bila cena kako bi nadjačala najveću moguću konkurenciju u vidu Real Madrida.

Nažalost, zbog kazne od strane Evrolige, navijači Crvene zvezde nisu mogli da uživaju u punom kapacitetu i kompletnom mandatu Fakunda Kampaca na Malom Kalemegdanu, ali je zaista vredelo uživo gledati njegove poteze i ispoljen entuzijazam na gotovo svakom odigranom meču.

Kampaco je Crvenu zvezdu doživeo kao veliku priliku da rehabilituje svoju karijeru, nakon krajnje prosečne NBA epizode u Denveru i Dalasu. Možda i po prvi put u klupskoj karijeri, u Crvenoj zvezdi je bio apsolutni lider na parketu. Imao je i veliku slobodu u igri što je benefit koji mu neće biti garantovan u Real Madridu.

Iako mu je Zvezda i ne samo ona, nudila mnogo više novca, odlučio je da se iz porodičnih razloga vrati u Madrid. I mada više nije u oabvezi, i na okupljanju reprezentacije Argentine za pretkvalifikacioni olimpijski turnir, Kampaco je isključivo u superlativima pričao o šestomesečnom iskustvu doživljenom u Crvenoj zvezdi.

– Bilo je to neverovatno iskustvo. Biti deo takvog okruženja… to je klasik košarkaške istorije… biti deo svega toga i videti kako žive košarku, koliko su strastveni, to je neverovatno. Njihova motivacija je na nekom drugom nivou – pokušao je Kampaco da predoči zemljacima sa kakvom se strašću navijača susretao tokom boravka u Beogradu.

Argentinac će zauvek pamititi sa kakvom je toplinom dočekan u Zvezdi ali i to kakvu su ljubav navijači emitovali prema njegovoj zemlji.

– Zaista sam uživao, verovali su mi i poslali mi ponudu dok sam u NBA imao težak period, bio sam veoma srećan kada je stigla ponuda. Bilo je to lepih šest meseci, veoma intenzivnih. Tim mi je mnogo pomogao u adaptaciji. Ljudi su bili veoma dobri prema meni i Luki (Vildosi). Bio sam presrećan kada sam čuo kako skandiraju ime naše zemlje i drže zastave Argentine na tribini, to je veliko zadovoljstvo.

Kampaco nije uspeo da se sa Argentinom kvalifikuje za Mundobasket koji počinje 25. avgusta. Njegova zemlja moraće da kvalifikacije za Olimpijske igre naredne godine započne iz pretkvalifikacija, što jednog od najboljih plejmejkera u Evroligi nije obeshrabrilo i nagnalo na eventualni zaključak da bi bilo bolje da se na njima ne pojavi u državnom dresu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari