Fantastične sestre Terzić 1

Do pre neku godinu košarkašice Milica i Ana Dabović slovile su za najpoznatije sestre domaćeg sporta, najaktuelnije su kajakašice Olivera i Nikolina Moldovan, a budućnost pripada atletičarkama Ameli i Amri Terzić.

Devet godina starija Amela godinama pripada samom kremu naše atletike prema kome se stepenasto uspinje 15 – godišnja Amra. O starijoj od sestara skoro da ne postoji nešto što se ne zna, mlađa, za sada, i pored odličnih rezultata najpoznatija je kao rođena sestra velike Amele. Neobavezno ćaskanje kroz pitanja i odgovore za cilj je imalo bolje upoznavanje sa mlađom od sestara, Amrom.

* Suzio se krug onih koji ne znaju da ste sestre. Ako ih i ima, je li postalo pomalo dosadno da se odgovara na takva pitanja, pa i kad se samo klima glavom?

Amra: Kad sam se tek pojavila na takmičenjima samo to su me i pitali, sad sve manje.

Amela: Uglavnom su pitali Amru. Drugo je nešto zanimljivo. U februaru na Prvenstvu Srbije u dvorani zvanični spiker pozivao je atletičarke na start trke, čula sam Terzić i stala na liniju starta, on se malo ljutnuo rekavši – šta ćeš ti ovde. Kako nije pročitao i ime, već samo prezime, jasno mi je bilo da je mislio na Amru. Sad smo dve pa će morati da se navikavaju da izgovaraju i ime i prezime.

* Amra, kad si sebi rekla, Amela je atletičarka, to hoću da budem i ja?

Amela: Prvo ću ja da odgovorim na ovo pitanje. Amra je počela da trenira zato što nisam imala dovoljno vremena za nju. Vodila sam je uz sebe na treninge i dok bi ja trčala ona je šetala. Međutim, brzo je sa šetnje prešla na trčanje. U startu tri kruga nije mogla da spoji, ali kad se osmelila bila je to druga priča. Ja takvu upornost u životu nisam videla, svi koji je posmatraju sa strane isto to kažu. A da bi ostala u atletici morala je da ispuni nimalo lak uslov. Jutarnji trening na pripremama u Ulcinju ne može svako da izdrži. Ona je uspela iz prvog pokušaja i odmah sam znala da će biti dobra.

Amra: Teže od trčanja je što su svi oko mene bili dosta stariji. Nisam imala nikoga sličnih godina, a bilo mi je 12. Sad je drugačije, mnogo je dece.

* Pre dve godine prvi put ste trčale u istoj trci. Je li to bila pomalo čudna situacija?

Amela: Jedva sam dočekala početak tog Belog krosa 2016. godine. Kako juniorke ranije startuju odlučila sam da ne krenem brzim ritmom da je ne bih odmah sustigla, već na nekom delu gde možemo da trčimo jedna uz drugu, sve da bi nas neko fotografisao. Ostalo je zabeleženo, naravno, kad sam se odvojila i počela da trčim svoju trku nisam znala šta se s njom zbiva, zato mi je u cilju jedino važno bilo da je dočekam.

Amra: Sećam se svega, bilo je i neobično i lepo. Još malo pa ćemo pobeđivati u duetu.

* Kad je stigla prva Amrina medalja i kakva je bila reakcija starije sestre?

Amra: Osvojila sam drugo mesto na Ramazanskoj trci devojčica, ali Amela me nije gledala jer je tada bila na nekom takmičenju. Kad smo se posle trke čule bila je radosnije od mene.

Amela: Bila je simpatična, posle samo par meseci treniranja želela je da osvoji neku medalju. Nije vredelo što sam joj govorila – sačekaj, doći će. Kad je stigla mojoj sreći nije bilo kraja. Gledala sam je uvek kad pobeđuje na krosevima RTS-a. Trčala bi pre mene i ni sama ne znam kako sam pobeđivala kad me je gledanje njenih trka više iscrpljivalo od mojih pobeda.

* Gde će se zaustaviti Amra?

Amra: Samo da se približim Ameli, a posle ćemo videti. Važno je da uživam dok trčim. Ponekad mi dosadi trening dvaput dnevno, ali što odem na takmičenje, pa još ako se popnem na pobedničko postolje, sve što je ranije bilo zaboravim.

Amela: Nikako ne treba porediti moje rezultate pre devet i deset godina sa njenim. Nastavi li kako je krenula može mnogo. NJen stil trčanja je za sve podloge. Volela bih da do medalje dođe na Krosu Evrope. Izdržljiva je, ume da nametne ritam i vuče tempo, a ako je i spremna konkurencija joj nije problem.

* Sportska veličina sestre može da optereti.

Amra: Stalno me to novinari pitaju. Žele da saznaju hoću li biti kao ona, ili bolja. Mali pritisak jeste, ali ništa strašno. Drugačije smo, drugačije i trčimo. Ona čeka finiš da bi pobeđivala, ja sam tempaš i jurim dobar plasman pre finiša.

Amela: Navikla se. Neće joj to biti problem.

* U porodičnom ambijentu gledale su se u televizijskom prenosu Ameline trke na velikim takmičenjima. U kakvoj atmosferi, jesu li se grizli nokti, čupala kosa, ili se vrištalo?

Amra: Mi smo retko zajedno i na ručku, ali kad Amela trči brat, mama, tata i ja obavezno zauzmemo svoje mesto i uglas komentarišemo, ili vlada mukla tišina.

Amela: Znala sam da Amra prati u prenosu moju pobedu na Univerzijadi u Tajpeju prošle godine. Kad se trka završila prišla sam kameri i rekla – Amra. Ona nije verovala šta čuje.

Ima i nemačko državljanstvo

Amra Terzić rođena je 10. avgusta 2002. godine u nemačkom gradu Veringenrodeu. Odlično, kao i Amela, govori nemački, ali i engleski jezik. Najbolji rezultati na otvorenom su joj: 1.000 m – 3:03,68, 1.500 – 4:36,90, 3.000 – 9:58,16, a u dvorani – 1.500 – 4:43,04, 3.000 – 10:11,48.

Najveći uspeh na međunarodnoj sceni postigla je prošle godine na EYOF-u u Đeru, sedmo mesto na 3.000 metara. Sa balkanskih šampionata za juniore ima četvrto i peto mesto. Ove godine osvojila je dve srebrne medalje na seniorskim dvoranskim šampionatima Srbije i četiri zlatne u dvorani na prvenstvima za starije i mlađe juniore. Ima treći rezultat među seniorima Srbije na 1.500 metara. Bolje od nje su samo Amela Terzić i Teodora Simović.

Ništa novo – Amela i Elzan

Devetnaesta Ramazanska trka na Atletskom stadionu u Novom Pazaru protekla je u znaku Amele Terzić (800 metara). Ona je u vremenu 2:09,26 pobedili ispred Marije Stabolić iz OAK Beograda (2:14,60) i Šapčanke Nikoline Mandić (2:17,68). Amra Terzić zauzela je peto mesto.

U konkurenciji muškaraca (3.000) Elzan Bibić bio je daleko ispred konkurencije (8:08,33), drugo mesto zauzeo je Miloš Pendić, atletičar Čajetine (8:40,13), a treće takmičar Leposavića Miloš Krstić (8:42,85). Ipak, prvo ime ove trke bio je 13-godišnji Novopazarac DŽemal Hasanović. Osvojio sedmo mesto, ali i oborio 28 godina star rekord Srbije za mlađe pionire Gorana Trifunca (10:02,90), koji sada iznosi 9:33,69.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari