Federer dostignut u 3.07: Đoković se šampionski u pola noći probio u osminu finala Rolan Garosa iz ljutog boja s Muzetijem na pet setova 1Foto: AP/Jean-Francois Badias

Pre noćne drame – prolog.

Od 2020. centralni stadion Rolan Garosa „Filip Šatrije“ ima krov, a od sledeće godine je uvedeno da se od prvog kola do četvrtfinala jedan meč igra u večernjem programu.

Susret trećeg kola između najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića i Italijana Lorenca Muzetija, 30. na svetskoj listi, trebalo je prvobitno da počne u 20.15 časova, 45 minuta pre nego što su na Vembliju krenuli fudbaleri madridskog Reala i dortmundske Borusije u finalu Lige šampiona.

Desilo  se, međutim, da je srpski as izveo servis u prvom poenu tek dok je „kraljevski klub“ u završnici utakmice utirao put ka 15. tituli prvaka Evrope.

Organizator Rolan Garosa, danima bijući glavu šta će i kako će s rasporedom zbog neumoljive kiše u Parizu, rešio je da posle meča u kojem je Nemac Aleksandar Zverev vodio do pobede četvorosatnu bitku s Holanđaninom Talonom Griksporom i Đokovićevog i Muzetijevog početka pošalje na „Šatrije“ Bugarina Grigora Dimitrova i Belgijanca Zizua Bergsa da privedu kraju svoj duel, nedovršen u petak.

Sve ukupno njih dvojica su u dva dana vojevali četiri časa.

Rolan Garos je na svojim društvenim mrežama još u 19.15  priložio dokaz da je Đoković stigao.

 

Prošlogodišnji šampion je zbog spleta okolnosti morao da sačuva strpljenje i koncentrisanost skoro puna tri i po sata.

 

Sve su to zgode i nezgode grend slema, na koje je Đoković naviknut u svom trajanju, ali ne služi organizatoru na čast da se kola slome na igraču vanrednih dometa i blistave istorije, jednom od najboljih sportista svih vremena.

 

U 3.07 rekorder po broju titula na turnirima za grend slem (24) dostigao je rekord umirovljenog švajcarskog asa Rodžera Federera u broju pobeda (369).

Đoković je pokazao da u njemu čuči čudesni izvor snage i volje za uspehom i u pola noći, ma skoro u praskozorje.

Posle četiri i po časa ljutog boja slomio je u trećem kolu borbenog Italijana sa 7:5, 6:7 (6:8), 2:6, 6:3, 6:0.

U osmini finala protivnik mu je Argentinac Fransisko Serundolo (27. mesto), koji je bio bolji od Amerikanca Tomija Pola (14) s 3:6, 6:3, 6:3, 6:2.

Nadvisi li prvi „reket“ sveta i njega, a srešće se prvi put, igraće u četvrtfinalu s uspešnijim iz okršaja Norvežanina Kaspera Ruda (7) i najbolje plasiranog američkog tenisera Tejlora Frica (12).

Muzeti, koga je Đoković savladao nedavno u Monte Karlu sa 7:5, 6:3, stavio je na znanje da će biti tvrđi orah.

Ohrabrenje je nalazio u dva međusobna susreta na šljaci u kojima se prvoplasirani pekao na grdnim mukama.

Baš na pariskom grend slemu pre tri godine imao je italijanski teniser 2:0 u setovima – 7:6 (9:7), 7:6 (7:2) – dok mu nije nađena slaba tačka. Kad je Đoković, posle 6:1, 6:0, poveo u setu odluke s 4:0, iznemogli suparnik mu je predao.

U Monte Karlu prošle godine Muzeti je i pobedio – 4:6, 7:5, 6:4.

Sve su to bila upozoravajuća svedočanstva Đokoviću da će sasvim sigurno još jednom morati da uloži veliki napor protiv neustrašivog azura.

Tako i bi.

U prvom setu ga je jedva slomio, brejkom u pravi čas za 1:0.

 

U drugom setu ista priča, ali Đoković nije priredio reprizu. Igran je taj-brejk. Muzeti je pustio korak do 3:0, ali je prvi nosilac prisebnošću prešao u vođstvo s 5:4.

Pri 6:5, na set-loptu, najboljeg na svetu je izdao servis. Prvi u mrežu, drugi mlak pa je Italijanu pružena šansa da kroz borbu nađe spas smečom na samu liniju.

Servis je prešao na njegovu stranu. Dobio je još dva potrebna poena. Prvi je bio iz Đokovićevog razornog forhenda, koji je za centimetar izašao u aut – 1:1.

U trećem setu kao da je pred 2 časa iza ponoći potpuno budni i usredsređeni Muzeti uhvatio Đokovića s očima na pola koplja.

U 2.13 srpski as krikom sa stisnutom pesnicom budi sebe i diže na noge raštrkanu publiku koja nije ni pomišljala da pođe kući.

Obnovljenom voljom i neiscrpnom snagom, kao da je početak, a ne četvrti set u pola noći, stekao je brejkom prednost s 3:2, koju je zatim i na svoj servis i još jednom na protivnički uvećao.

Umesto da rutinski slomi rivala, Đoković mu je s dva uzastopna neiskorišćena smeča u poenu pred malte ne praznim suprotnim poljem dao Muzetiju prst da i uzme taj gem.

Ruku do lakta mu nije dao. Načinio je još jedan brejk, dižući ponovo tribine jednim maestralnim poenom.

 

U 2.36 počeo je set odluke, a i peti sat meča pred istrajnim gledaocima među kojima su mnogi bili ogrnuti ćebadima.

U nastavljenoj gladijatorskoj borbi Đoković je u šampionskom ritmu držao stvari pod kontrolom. Pregazio je suparnika.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari