Feliks u lovu na Medvedeva 1Feliks Ože Aljasim EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Ože Aljasim trenutno je 15. teniser sveta, nikada nije osvojio nijednu titulu na ATP turu, čak nijedan set u osam finala koliko je odigrao.

U prvom polufinalu tenisera na US openu sastaće se Feliks Ože-Aljasim i Danil Medvedev. Drugi polufinalni par činiće pobednici mečeva Zverev –Heris (večeras) i Đoković – Beretini (noćas).

Aljasimu je španski teniser Karlos Alkaras predao meč četvrtfinala zbog povrede butnog mišića desne noge pri rezultatu 3:6, 1:3 za Aljasima. Medvedev je posle četiri seta bio bolji od najvećeg iznenađenja ovogodišnjeg US Opena, Botika van de Zandšulpa– 3:1 (6:3, 6:0, 4:6, 7:5).

Osamnaestogodišnji Španac je odustao posle 67 minuta igre.

„Teško je što sam dobar turnir završio na ovakav način. Nisam imao izbora, nisam mogao da nastavim da igram. Prvo moram da brinem o svom telu i da ostanem zdrav. Nisam se osećao dobro i odlučio sam da predam. Muči me butni mišić na desnoj nozi i kuk i to je glavni problem. Teško je igrati dva meča u pet setova zaredom na visokom nivou po četiri sata. Teško je oporaviti se za naredne mečeve“, objasnio je Alkaras.

On je dodao da je u Njujorku stekao dragoceno iskustvo i dosta sazreo.

„Igrao sam sjajan tenis, srećan sam zbog četvrtfinala na Grend slemu“, zaključio je Alkaras.

Feliks Ože-Aljasim pokazao se kao ozbiljan favorit iz senke iako je u ovoj godini doživeo čak 18 poraza.

Rano je ispadao svuda, razočarao je na Olimpijskim igrama u Tokiju, a na Mastersima se isto nije proslavio, posebno na onima na betonu koji mu najviše odgovaraju.

Trenutno 15. teniser sveta, nikada nije osvojio nijednu titulu na ATP turu, čak nijedan set u osam finala koliko je odigrao.

Jedan je od dvojice igrača u poslednje 53 godine bez titule posle osam finala. Jedini lošiji je Žilijen Beneto, koji je karijeru završio sa 0-10 u finalima.

„Čestitam Karlosu na fantastičnom turniru i rekao sam mu da mi je žao zbog njega. Nisam ni primetio da je zvao fizioterapeuta. Ustao sam samo i hteo da nastavim. Onda sam video da ga je zvao i primetio sam da nešto nije u redu“, rekao je Aljasim koga očekuje meč sa Danilom Medvedevom.

„Igrali smo 2018. godine u Torontu. Tada je to bio sjajan meč. Imao sam brejk protiv njega, imao sam dobru šansu da pobedim. Bio je to tesan poraz“, rekao je Kanađanin.

Medvedev je posle pobede nad van de Zandšulpom rekao da mu je drago što je treći uzastopni put u polufinalu.

„Treći i četvrti set bili su teški, dobro je servirao, igrao je na top nivou. Drago mi je što sam u četvrtom setu bio siguran na servisu, imao brejk lopte, koje sam na kraju iskoristio i pobedio. Feliks je u formi, mlađi je od mene. Za njega će to biti prvo polufinale, ali iskustvo ne mora ništa da znači jer ja kada sam došao do prvog polufinala na kraju sam pobedio. Ne mora da znači da ako ga prvi put igraš da ćeš izgubiti“, rekao je Medvedev.

Na pitanje da li već razmišlja o mogućem finalu sa Đokovićem, Medvedev je odgovorio odrično.

“ Videli smo da svako svakoga može da pobedi. Ako dođem do finala i on bude tamo, biću srećan i on će biti srećan. Ne igramo istim danima, pa gledam njegove mečeve, prvenstveno jer volim tenis. Ne navijam ni za koga, samo pratim“, rekao je Medvedev.

De Zandšulp je prvi igrač na ovogodišnjem  US openu koji je uzeo set Medvedevu.

„Prva dva seta su previše brzo prošla, a u trećem sam mnogo bolje servirao. Igrao sam dobro treći i četvrti set, ali je u četvrtom on servirao fenomenalno. On je apsolutno zaslužio da pobedi. Moje servise je čekao daleko od osnovne linije, Švarcman je to isto radio, ali Medvedev je stajao još dalje. Teško je to kada odserviraš dobar servis i misliš da si to sjajno uradio, a on vrati lopticu perfektno“, rekao je Holanđanin.

Kod žena nova šampionka

U prvom polufinalu u ženskoj konkurenciji sastaće se Beloruskinja Arina Sabalenka i Kanađanka Lejla Fernandes. Druga teniserka sveta savladala je šampionku Rolan Garosa Barboru Krejčikovu – 6:1, 6:4 i za 87 minuta prošla dalje. Sabalenka je do polufinala stigla uz samo jedan izgubljen set – od Nine Stojanović u prvom kolu.

Fernandes koja ima samo 19 godina u četvrtfinalu je u tri seta savladala Elinu Svitolinu, pre toga izbacila je Kerber i Osaku.

„Oduvek sam htela da igram na glavnom terenu pred mojim roditeljima. Čak i u školi sam volela da izađem na pozornicu i da se zabavim, uživala sam na velikoj sceni. Godinama sam učila kako da koristim energiju publike, čak i kada navijaju protiv mene“, rekla je Kanađanka.

Na US openu dobićemo novu šampionku, a zanimljivo je da od šest teniserki koje su do juče ostale u konkurenciji nijedna nije osvajala  Grend slem titulu, a jeddino je Pliškova igrala dva GS finala. U drugom polufinalu sastaće se pobednice mečeva Rasdukanu – Benčić i Pliškova – Sakari.

Del Potro: Dobiću i najteži gem

Posle nove operacije kolena, izgledalo je da će Huan Martin Del Potro završiti karijeru, ali on i dalje želi da se vrati na teren.

„Teško mi je što sam došao ovde na US Open. Voleo bih da igram ovde, vidim da su neki igrači zauzeli moje mesto. Mekinro mi je rekao da ako ozdravim i vratim se u formu, mogu da uđem u Top 10. Dobijam poruke koje me ohrabruju. Početkom godine otac mi je preminuo, imao sam operaciju kolena, teško mi je bilo. Mi nismo mašine koje se prodaju, mi smo ljudi sa emocijama i teško nam je sa psihološke strane. Ovo je najteži gem u mojoj karijeri, ali vratiću se“, rekao je Delpo za ESPN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari