Fenerbahče i Žalgiris prvi učesnici fajnl-fora Evrolige 1Foto: EPA-EFE/ TOM KALNINS

Žalgiris i Fenerbahče su prvi učesnici fajnl-for Evrolige koji će biti održan u Beogradu od 18. do 20. maja.

Žalgiris je kod kuće i treći put savladao Olimpijakos u ovoj seriji, ovoga puta 101:91 i potpuno se zasluženo našao na završnom turniru, dok je Fenerbahče sa 3:1 u seriji izbacio Baskoniju, pobedivši je večeras na strani 92:83.

Na taj način dobili smo prvi par polufinala koji će se 18.maja sastati u „Štark areni“, a drugi će činiti pobednici mečeva Real Madrid – Panatinaikos i CSKA – Himki.

Trenutno Real i CSKA imaju prednost od 2:1 u seriji, a četvrti susreti pomenutih ekipa na programu su sutra uveče.

Žalgiris je sjajno započeo utakmici, sa pogođena čak četiri šuta za tri poena u prvih pet minuta utakmice, ali je Olimpijakos uzvratio uglavnom pogođenim slobodnim bacanjima i u drugu četvrtinu ušao sa minimalnim minusom – 23:22.

U drugoj četvrtini kreće velika serija domaće ekipe, pa u 16.minutu stižu do ogromnih „plus 15“ (46:31), da bi sve do kraja treće četvrtine prednost najprijatnijeg iznenađenja Evrolige ove sezone iznosila između deset i dvadeset poena.

Tek su u finišu utakmice gosti smanjili vođstvo Žalgirisa na sedam poena, ali su izabranici Šarunasa Jasikivičijusa održali „glavu iznad vode“ i uspeli da zabeleže i treći trijumf protiv renomiranog protivnika iz Atine.

Najefikasniji u pobedničkom timu bili su Kevin Pengos sa 21 i Edgaras Ulanovas sa 20 poena, dok su u redovima poražene ekipe bolji od ostalih bili Vasilis Spanulis sa 19 i Kostas Papanikolau sa 15 poena.

U drugom meču večeri Fenerbahče je na „krilima“ Marka Gudurića poprilično lako pobedio Baskoniju u gostima.

Srpski reprezentativac je „rešetao“ koš protivnika iz svih pozicija tokom čitavog susreta i na kraju je „upisao“ 22 poena, a sjajno ga je „pratio“ i Nikolo Meli koji je postigao poen manje.

Sa druge strane najbolji je bio Vensan Poarije sa 14 poena, a domaćoj ekipi nisu pomogli ni još petorica dvocifrenih košarkaša u timu, pored Poarijea, da nekako savladaju Fenerbahče i seriju „vrate“ u Instanbul.

Na taj način će izabranici Željka Obradovića biti u prilici da u Beogradu brane trofej koju su pre godinu dana osvojili na domaćem parketu, kada su u finalu bili bolji od Olimpijakosa 80:64.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari