Fenomen Lamin Jamal i početak fudbalske i medijske ere protiv Mbapea i Belingema 1Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Lamin Jamal je već bio u Minhenu i preleteo je preko „Alijanc arene“, gde je postigao sjajan gol protiv Francuske u polufinalu EURO 2024, i zbog kog je nazvan svetskim fudbalskim fenomenom godine u trenutku kada još nije imao 17 godina.

Lamin Jamal je svoje kratkotrajno putovanje do ove „titule“ počeo u februaru.

Pre svega je otišao u Hercogenaurah, gde Adidas ima sedište. Nemački brend je mnogo meseci radio na potpisivanju buduće zvezde koja se pojavila mnogo ranije nego što su očekivali.

Drugim rečima, to je tinejdžer koji je za manje od godinu dana postao medijska ikona.

Bio je to neobičan potez, priznaju izvori koji su pomno pratili pregovore.

U skali fudbalera bio je izabran u kategoriji A++, što je maksimum koji interno imaju u nemačkoj kompaniji. Opklada koja je 16-godišnjeg dečaka izjednačila sa velikim zvezdama poput Mbapea, Halanda ili Belingema i zbog toga su ga odveli u Nemačku da potpiše milionski ugovor.

I tokom borbe, dva velika brenda, Najki i Adidas, koristili su, između ostalog, zajedničku strategiju unutar brendova koja je u njihovo vreme već urađena sa drugim mladim zvezdama sa potencijalom kao što je Martin Odegard. Pokazali su mu dve poruke: Nemci jednu od Lea Mesija, a Amerikanci drugu od Kilijana Mbapea.

Prvi je bio njegov idol iz detinjstva i to ga je dirnulo u dušu. Drugi, ne toliko.

Lamin veoma poštuje Kilijana, ali iako je skoro devet godina stariji, smatrao ga je generacijskim rivalom, konkurencijom.

I pokazao je to u prvom obračunu koji su imali licem u lice. Očekuje se da će to biti prvi od mnogih koje će imati jer će se od sada sastajati i u klasicima španskog fudbala (jedan kao fudbaler Barselone, drugi kao igrač Reala).

To je početak sportskog rivalstva koje bi moglo da preraste u ono što su Mesi i Kristijano Ronaldo imali u svoje vreme i takođe na nivou brendova, jer je Blaugrana bila povezana sa Adidasom, a bivši igrač Real Madrida sa Najkijem.

Ovu početnu bitku je očigledno dobio Lamin Jamal, koji je učinio da Mbape plasman u polufinale oseća kao neuspeh na ovom Evropskom prvenstvu, što je i sam francuski napadač priznao u miks zoni nakon poraza od Španije.

Lamin je već svetska ličnost. Njegov dres se može videti u svim većim sportskim prodavnicama u Nemačkoj, ali i u inostranstvu. Njegova eksplozija na ovom Evropskom prvenstvu, nakon dobre prve godine sa Barselonom, stavlja ga na pol poziciju za osvajanje nagrade „Zlatni dečko“, ali više nije nerazumno misliti da će Barsin tinejdžer ući u konkurenciju da osvoji i „Zlatnu loptu“, pogotovo ako „razbije“ u finalu protiv Belingema, prvog favorita za tu nagradu posle sjajne sezone u Madridu.

Jamalova igra i statistika na ovom turniru su neverovatne.

Bio je najmlađi igrač koji je debitovao, odnosno zaigrao na Evropskom prvenstvu, a u utorak je postao najmlađi strelac (16 godina i 362 dana), prestigavši Švajcarca Johana Vonlantena, koji je takođe postigao gol protiv Francuske u grupnoj fazi na EURU 2004. sa 18 godina i 141 dan.

Iako ima samo jedan gol, Lamin je podelio tri asistencije, ali je on igrač koji je stvorio najviše šansi (6).

To su brojevi koji prave razliku i to je Lamin, koji će u subotu, uoči finala, napuniti tek 17 godina.

Žurka mladih je već počela, ali svi znamo želju pre duvanja svećica.

U nedelju može da osvoji svoju prvu veliku titulu kao profesionalac u dresu sa nacionalnim grbom.

Najbolji poklon za nadarenog fudbalera, koji ne preza od starijih igrača i već se suočava sa Mbapeom, Halandom, a sada i Belingemom, navodi u svojoj analizi novinar katalonskog sportskog lista Mundo Deportivo, Feran Martinez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari