Fernando Alonso: Aston Martin je ekipa za budućnost u Formuli 1 posle dolaska Njuija 1Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Vozač Aston Martina Fernando Alonso rekao je danas da veruje da je ta ekipa „ekipa budućnosti“ u Formuli 1, nakon što je angažovala čuvenog dizajnera bolida Adrijana Njuija.

Njui, koji je više od 30 godina u Formuli 1 i pravio je šampionske bolide u Vilijamsu, Meklarenu i Red Bulu, od 1. marta naredne godine radiće za Aston Martin.

Njui je nedavno rekao da ga posebno radije što će raditi sa Alonsom, koga je nazvao „arhineprijateljem“ zbog toga što je bio velika pretnja njegovim tadašnjim ekipama.

„On je sjajan dodatak ekipi. Aston Martin je ekipa za budućnost“, rekao je Alonso.

Dvostruki svetski šampion dodao je da je učestovovao u naporima ekipe da ubedi Njuija da prihvati posao.

„Poslao sam mu poruku, kao i svi verovatno. Želeo sam da radim sa njim. Video sam ga na trci u Monaku u maju i proveli smo pola sata u razgovoru. Ne znam, mislim da smo svi pokušali da ga ubedimo. Mislim da su Lorens (Strol) i njegova vizija, nova fabrika i ono što Aston Martin želi u budućnosti, zajedno sa Hondom, verovatno bili ključni faktori“, naveo je Alonso.

Njui pre marta ne može da počne posao u Aston Martinu zbog čega neće imati uticaj na bolid za narednu sezonu, a Alonso smatra da bi bilo bolje iskoristiti 65-godišnjeg dizajnera za pripremu bolida za 2026. godinu, kada stupaju na snagu nova pravila.

„Mislim da ne treba previše trošiti u sezoni 2025. godine, osim ako se ne borite za titulu. Nadam se da ćemo imati lepo iznenađenje, ali sumnjam. Tako da mislim da bi projekat 2026. godine trebalo da bude prvi automobil na koji će Njui imati uticaj“, rekao je Alonso.

Šampionat Formule 1 nastavlja se za vikend u Azerbejdžanu, a trka u Bakuu na programu je u nedelju od 13 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari