Ferštapen je glavni u Holandiji 1Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Svetski šampion Maks Ferštapen pobedio je na VN Holandije pred domaćom publikom, zabeleživši tako treću pobedu uzastopno.

On je na stazi “Zandvort” došao do 10. trijumfa u sezoni, pri čemu se dodatno učvrstio na prvom mestu u generalnom poretku vozača.

Trka je bila uzbudljiva i to na samom kraju, kada je prvo vozač Juki Cunoda parkirao bolid pored staze zbog čega je istaknuto virtuelno vozilo bezbednosti, a samo vozilo bezbednosti je izašlo nešto kasnije kada je na startnom ciljnom pravcu bolid parkirao Valteri Botas.

U obe situacije vozači su išli na promenu pneumatika osim Luisa Hamiltona koji je ostao na stazi i preuzeo vođstvo prilikom druge promene pneumatika Ferštapena, ali je prilikom ponovnog starta Holanđanin lako obišao Feštapena i nestao u “daljini”.

Ferari je ponovo imao čudne odluke pri odabiru zamene pneumatika, ali i velikih grešaka mehaničara u boksu, pa je tako posebno oštećen bio Karlos Sainc koji je pri prvoj promeni guma čekao čak 11 sekundi da mehaničari donesu pneumatike koje su zaboravili, a onda i završe promenu istih, dok je prilikom drugog puštanja iz boksa nebezbedno izašao iz istog, pa je zaradio kaznu od pet sekundi.

Hamiltona su na starijim pneumaticima obišli i Džord Rasel i Šarl Lekler, pa je na kraju završio četvrti iza pomenutih pilota.

Ferstapen na čelu generalnog plasmana sada ima 310 bodova, 109 više od Leklera i Peresa, dok je Rasel treći sa 188 poena.

Banjanja najbrži u Mizanu

Oovg vikenda su održane trke i u Moto GP konkurenciji na stazi “Marko Simončeli” a za VN San Marina i Riminija, a u kraljevskoj kategoriji je do pobede došao vozač Dukatija Peko Banjaja. Drugi je bio Enea Bastijanini iz Gresinija, a treći Maverik Vinjales na Apriliji. U Moto 2 konkurenciji prvu povedu u karijeri je zabeležio Alonso Lopez za tim Luke Boskoskura, a u Moto 3 konkurenciji Denis Fođa, vožač Leopard Rejsinga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari