Ferštapenu pobeda u Kanadi 1Foto: EPA-EFE/ANDRE PICHETTE

Svetski šampion Maks Ferštapen zabeležio je pobedu na stazi „Žil Vilnev“ a za VN Kanade.

On je došao do svoje 26. pobede u karijeri tik ispred pilota Ferarija Karlosa Sainca i sedmostrukog svetskog šampiona Luisa Hamiltona.

Ferštapen je vodio od početka do kraja mada mu je u finišu trke bila ugrožena pocizicija.

Juki Cunoda je dvadeset krugova pre kraja završio u zaštitnom zidu, bezebdonosno vozilo je izašlo na stazu, a Sainc je otišao na promenu pneumatika.

Čini se da su u Ferariju pogrešili što su ga ostavili na tvrdim gumama, pa je zato Španac imao problema da obiđe objektivno brži i jači Red Bul u poslednjim krugovima.

Da su u italijanskoj ekipi Sainca stavili na bilo koje druge pneumatike verovatno bi poredak vozača bio drugačiji, ali je po ko zna koji put Matija Binoto podbacio sa taktikom, a kolateralnu štetu je pretrpeo sjajni vozač koji nije uspeo da dođe do prve pobede u karijeri.

Četvrti je bio Džordž Rasel koji je i još jednu trku ove sezone završio među pet najboljih na stazi, dok je iza njega kroz „karirane“ zastave prošao Šarl Lekler koji je tim plasmanom „umanjio štetu“, budući da je zbog promene motora pretrpeo kaznu pa je startovao sa začelja karavana danas.

Dodatni bod za najbrži krug na trci pripao je Karlosu Saincu.

Naredna trka u šampionatu vozi se za tačno 2 nedelje, na „Silverstonu“, a za VN Velike Britanije.

U generalnom poretku vozača vodi Maks Ferštapen sa 175 bodova, Serhio Perez ima 129 poena, a Šarl Lekler tri manje od Meksikanca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari