FIBA: Srbija deveti favorit na Mundobasketu 1foto: Peđa Milosavljević/STARSPORT

Sjedinjene Države, Nemačka, Španija, Francuska, Australija, Italija, Kanada, Slovenija.

Sve su to reprezentacije koje FIBA vidi pre kao prvake sveta nego li reprezentaciju Srbije koja se nije pomakla na FIBA rangiranju favorita.

Srbija je i dalje deveti favorit na FIBA „Power rankings“ listi. Prethodne pripremne utakmice nisu promenile stav FIBA o tome da je Srbija deveti favorit. Na zvaničnom sajtu Svetsko prvenstva piše da je Srbija izgubila samo jedan meč ovog leta i to od Italije jednim poenom razlike. „Orlovi“ su dobili Grčku, Portoriko, Kinu, kao i Brazil bez Bogdanovića i Milutinova u neizvesnoj završnici.

Takođe stoji i da se srpski igrači ne plaše zaslepljujućih svetala pozornice, kao i da vreba iz prikrajka i da ne skuplja toliko naslova kao pre četiri godine. FIBA daje i jednu smelu pretpostavku, da će Srbija biti prva selekcija koja će ove godine u Manili obezbediti prolaz među najboljih osam. To i nije daleko od realnosti jer ako Srbija ode sa 3-0 u drugu fazu, onda pobeda protiv drugoplasiranog tima grupe A maltene donosi prolaz među najboljih osam, piše Sport Klub.

Prvi favoriti po mišljenju FIBA su i dalje Amerikanci, a nije tajna da je Nemačka jedna od najzanimljivijih ekipa na Svetskom kupu. Vodili su 16 razlike protiv SAD u pripremnom meču i to je ubedilo FIBA stručnjake da na najnovijioj listi unaprede Nemce za čak tri mesta i zato su oni sad adrugi favoriti.

Francuzi su treći favoriti, slede Španci koji su napredovali dva mesta baš kao i Kanađani, Australija je izgubila tri pozicije u odnosu na prethodnu listu FIBA, dok su sedmi Italijani. Slovenci izgleda više nisu takva sila, to vidi i FIBA pa posle niza poraza velikim razlikama od Španije i SAD Slovenci padaju za četiri mesta i osmi su favoriti.

Litvanci su 13. i lošije su plasirani od Dominikanaca, Brazilaca i Finaca, na 14. mestu su Letonci, pa slede Grci i Meksikanci. Crna Gora je na poziciji 17, Gruzini su na mestu 18, a domaćini Filipinci su možda malo i počašćeni od FIBA pa su 19. na listi favorita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari