FIFA oduzela šest poena ženskoj reprezentaciji Kanade na OI zbog snimanja treninga Novog Zelanda 1Foto: EPA/NUNO VEIGA

Međunarodna fudbalska organizacija FIFA oduzela je šest bodova ženskoj fudbalskoj reprezentaciji Kanade na Olimpijskim igrama u Parizu i suspendovala troje trenera zbog toga što su dronovima posmatrali treninge protivničkih selekcija.

Dvoje pomoćnih trenera Kanade, Žozef Lombardi i Džesmin Mander, uhvaćeni su u sredu kako su dronovima snimali trening Novog Zelanda, uoči duela te dve reprezentacije na OI.

FIFA je Lombardija i Mander, kao i selektorku Bev Pristman, suspendovala na godinu dana, koliko neće moći da se bave trenerskim poslom.

Uz to, FIFA je kaznila i Fudbalski savez Kanade sa 200.000 švajcarskih franaka, odnosno oko 226.000 američkih dolara.

Međunarodna fudbalska organizacija je Pristman i njene asistente okrivila da su odgovorni za uvredljivo ponašanje i kršenje principa ferpleja, a kanadski savez kao odgovoran jer nije osigurao da stručni štab poštuje pravila turnira.

Fudbalski savez Kanade odmah je suspendovao selektorku Bev Pristman, koja je reprezentaciju vodila do zlata na OI u Tokiju tri godine ranije, kao i njene asistente, uoči meča u kom su Kanađanke u četvrtak pobedile Novi Zeland 1:0.

Najnovije informacije o dešavanjima na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. možete pratiti OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari