Finalisima: Španija i Argentina između sebe odlučuju ko je superšampion dva najfudbalskija kontinenta 1Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Dve reprezentacije su zaposele najviše vrhove dva najfudbalskija kontinenta.

Španija se posle 12 godina vratila na evropski fudbalski Mon Blan, a Argentina i dalje drži  južnoameričku fudbalsku Akonkagvu.

Između sebe će odlučiti ko je superšampion.

Utakmica dva prvaka, koju su po ugledu na nekadašnji Interkontinentalni kup za klubove obnovili Evropska fudbalska unija (UEFA) i Konfederacija fudbala Južne Amerike (KONMEBOL), trebalo bi da se odigra u junu sledeće godine u jednoj južnoameričkoj zemlji.

Termin, međutim, nije konačan i zavisi od toga koji će biti domet „crvene furije“ u četvrtom izdanju Lige nacija, koje kreće u septembru.

Evropski šampion je u A klasi u grupi sa Srbijom (meč u Beogradu 5. septembra), Danskom i Švajcarskom. Dve prvoplasirane idu u četvrtfinale u martu sledeće godine, a uspešniji iz tih okršaja odlaze na završni turnir od 4. do 8. juna.

Posle mnogo godina Kup šampiona UEFA-KONMEBOL, kako je zvanično ime meča, ili finalisima odigran je između Italije, prošlog evropskog prvaka, i Argentine, koja je 2021. postala kontinentalni šampion prvi put posle 1993.

Finalisima: Španija i Argentina između sebe odlučuju ko je superšampion dva najfudbalskija kontinenta 2
Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Argentinci su pobedili s 3:0, a susret je priređen na Vembliju, gde su se „azuri“ vratili na tron Starog kontinenta prvi put posle 1968.

Dva ranija meča su bila Francuska – Urugvaj 1985. na Parku prinčeva (2:0) i Argentina – Danska 1993. u Mar del Plati (1:1, penalima 5:4).

To praktično znači da je Argentina superšampion već više od tri decenije, a taj trofej kroz vreme povezuje Maradonino i Mesijevo doba u reprezentaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari