FK Crvena zvezda pokreće postupak kako bi osvojio još jednu retroaktivnu titulu: Mi smo legalni šampioni, Partizanu da se oduzme trofej iz sezone 1985/86. 1Foto: Peđa Milosavljević /Starsport

Fudbalski klub Crvena zvezda najavio je da će u ponedeljak 8. jula biti zvanično podnet zahtev Fudbalskom savezu Srbije da se klubu iz Ljutice Bogdana dodeli trofej šampiona za sezonu 1985/86.

„Zvezda je kao legalni šampion odlukom FSJ i UEFA igrala Kup Šampiona, da bi dve godine potom ta titula bila oteta Zvezdi odlukom Suda udruženog rada i dodeljena FK Partizan suprotno odlukama FSJ i UEFA“, naveli su crveno-beli u arumentaciji ove odluke.

Kako navodi Sport klub, aktuelna uprava sa Marakane želi da nastavi da pokazuje moć u odnosu na Partizan, a ako bi bila doneta konačna odluka u njihovu korist crno-beli iz Humske bi ostali bez jedne titule.

Prvenstvo Jugoslavije u fudbalu 1985/86. obeleženo je velikim skandalom i optužbama oko nameštanja utakmica u poslednjem kolu, što je preraslo u „Aferu Šajber“, nazvanu po tadašnjem predsedniku FSJ.

Titula je prvo pripala Crvenoj zvezdi jer posle Šajberovog poništavanja kola i zakazivanja novih utakmica Partizan nije izašao na teren, da bi posle nekoliko sudskih tužbi i postupaka ipak bila vraćena crno-belima.

Slavko Šajber je poništio sve utakmice 34. kola, pa i pobede Zvezde i Partizana od po 4:0 nad klubovima iz Sarajeva. U ponovljenim duelima crveno-beli su se pojavili na Koševu i izgubili sa 2:1, dok u Humskoj nije bilo meča i registovano je službenim rezultatom u korist Železničara (3:0).

Posle sudskih odluka, Partizan je postao zvanično šampion. Crvena zvezda sada želi to da ospori i pripiše sebi još jednu „zvezdicu“, u isto vreme i oduzme je najvećem rivalu.

Da podsetimo, 2019. godine Skupština FSS priznala je Crvenoj zvezdi da je osvojila titulu šampiona za 1946. godinu, iako to nije bilo zvanično prvenstvo Jugoslavije, već turnir koji se igrao na području Srbije.

Čelnicima crveno-belih je tada jedan od argumenata bio da je i splitski Hajduk administrativnim putem dobio još jednu titulu, kao pobednik trofeja odigranog na teritoriji tadašnje Socijalističke republike Hrvatske.

Ukoliko FSS prihvati i ovaj zahtev crveno-belih, a sva je prilika da hoće, klub iz Ljutice Bogdana će u svoje vitrine smestiti 36. trofej šampiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari