Nemački ski-skakač Rihard Frajtag trijumfovao je na trećoj stanici turneje „Četiri skakaonice“, na legendarnom Bergizelu u Insbruku. Frajtag je tako postao prvi Nemac posle Svena Hanavalda, koji je slavio na nekom od takmičenja u okviru Novogodišnje turneje.

On je do trijumfa u Insbruku došao ukupnim skorom od 278,5 bodova i skokovima od 133,5 i 132 metra, ispred vodećeg na turneji Štefana Krafta. Na trećem stepeniku pobedničkog postolja našli su se Švajcarac Simon Aman i Norijaki Kasai iz Japana, koji su imali isti skor. Pored Frajtaga, u centru pažnje u Insbruku su se našli Kraft i njegov sunarodnik Mihael Hajbek, koji su za manje od sat vremena dva puta postavili novi rekord Bergizela. Iza najbolje četvorice sledila su dvojica Austrijanaca – Gregor Šlirencauer i Hajbek, ispred aktuelnog osvajača Svetskog kupa Kamila Štoha i još jednog Nemca Zeverina Frojnda. Među najboljom desetoricom našli su se i Norvežanin Anders Jakobsen i Roman Kudelka iz Češke.

Prva runda u Insbruku protekla je u znaku Krafta, koji je bio izjednačen na čelu sa Frajtagom, ali je imao neverovatan skok od 137 metara. U drugoj rundi, Hajbek je za metar pomerio Kraftov rekord i iako je na kraju bio šesti, postarao se i da Austrijanci imaju razloga za slavlje na svom terenu. Aman je u prvoj rundi bio četvrti i skokom od 130,5 metara ušao je u konkurenciju za mesto na podijumu, a to je i uspeo kada se Kasai skokom od 132 metra, a lošijim ocenama, izjednačio sa njim. Zanimljivo, to je već drugi put ove sezone da su njih dvojica bili izjednačeni, pošto su u finskoj Ruki u novembru podelili trijumf. Sledeći je bio Frajtag, koji je leteo do 132 metra, a pošto je Kraft za pet metara bio kraći, bilo je jasno da Nemac odnosi pobedu u Insbruku prvi put posle 13 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari