Francuska diplomatija u igri tokom OI 1Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Sa oko 100 šefova država i vlada koji se očekuju na otvaranju Olimpijskih igara (OI) 26. jula, francuska diplomatija će biti na prvoj liniji fronta kako bi promovisala svoju državu, izjavio je za AFP francuski ambasador sporta Samijel Dikroke (Samuel Ducroquet).

Bivši politički savetnik u Ambasadi Francuske u Dohi, u Kataru, i bivši olimpijski ataše u Ambasadi u Japanu pre OI u Tokiju 2020, taj školovani diplomata već mesecima radi na tome da se „diplomatski ples“ odvija bez greške.

OI, od 26. jula do 11. avgusta, će ne samo Pariz, već i celu Francusku staviti u prvi plan u svetu.

„U smislu međunarodnog uticaja i imidža, ​​to OI apsolutno moramo da iskoristimo“, podvukao je taj jedinstveni ambasador, pošto u svetu nema kolegu koji ima istu funkciju.

„Dan posle OI u Londonu, shvatili smo šta je London predstavljao na međunarodnoj sceni i prepoznali smo imperativ da i Francuska stekne takav uticaj kroz sport“, rekao je Dikroke.

I tako je, 2014. godine, ustanovljena funkcija ambasadora sporta kao „način da se prepoznaju razmere sportskog fenomena“ na političkom, ekonomskom, društvenom i kulturnom nivou, rekao je Dikroke.

Njegova osnovna briga, kad budu počele OI, biće doček „međunarodnih zvanica“, odnosno oko 100 šefova država i vlada i oko 140 ministara sporta.

Francuska diplomatija ima iskustvo velikih međunarodnih samita. Ali trajanje Olimpijskih igara i njihova lokacija na nekoliko ponekad udaljenih lokacija stvaraju izuzetno jaka ograničenja kojima se dodaju i ona koja nameće Međunarodni olimpijski komitet (MOK).

MOK, na primer, daje samo nekoliko akreditacija delegacijama visokih zvaničnika, a na mestima takmičenja važi pravilo „ko prvi dođe, prvi je uslužen“, bez ikakvog izuzetka, bili to šefovi država ili ne.

Da bi izbegli „pogrešan korak“, Dikroke i njegov tim su otvorili „koordinacioni centar za protokol“, neku vrstu kontrolnog tornja za kretanje svih šefova država i vlada koji će putovati s jedne lokacije na drugu, bilo za bilateralne razgovore ili za prisustvovanje nekom takmičenju.

Oko 185 diplomata iz Ministarstva spoljnih poslova Francuske posebno je angažovano da budu „osobe za vezu“, kako bi olakšali aranžmane i dolazak delegacija i njihovo prebacivanje na mesta takmičenja tokom čitavih Igara.

Dikroke je rekao da OI predstavljaju veliku priliku za bilateralne razmene formalne ili neformalne.

Zahvaljujući istovremenom prisustvu međunarodnih federacija, ministara sporta ili nevladinih organizacija, uz mnogobrojne konferencije i okrugle stolove, „tokom Igara ćemo ubrzati vreme, jer ćemo za dve nedelje obaviti ono što se inače radi s nekoliko meseci međunarodnih putovanja“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari