Francuska liga dobila najmlađeg fudbalera u poslednje 42 godine 1Foto: EPA-EFE/Mohammed Badra

Posle devetog kola francuskog fudbalskog prvenstva Lil opstaje u vrhu tabele jer je kod kuće uzeo tri boda protiv Bresta – 1:0.

Utakmica pred domaćom publikom bila je prilika da portugalski trener Paolo Fonseka da šansu Ajubu Buadiju i u šamnpionatu. Kad ga je pustio u igru u 67. minutu, učinio ga je četvrtim najmlađim igračem u ligi  svih vremena, a najmlađim u poslednje 42 godine.

 

Buadi, koji deluje u manevru, kadetski francuski reprezentativac poreklom iz Maroka, debitovao je sa 16 godina i 20 dana.

Najmlađi ikada je Kalman Žerenkseri iz Lansa, kome je 12. avgusta 1960. bilo 15 godina i 225 dana. Loran Paganeli je dobio poverenje u Sent Etjenu protiv Pari Sen Žermena na Parku prinčeva u Parizu 25. avgusta 1978. s 15 godina i 309 dana (na golu gostiju Ivan Ćurković, 1:1), a Žoel Freše je imao 15 leta i 320 dana u dresu Liona, uz golmana Slobodana Topalovića i napadača Simu Nikolića, kada je na meču sa Sent Etjenom u gostima pretrpljen poraz s 4:0 12. septembra 1981.

Buadi, koji je do juče igrao za Lilove juniore, krenuo je nedavno od početka u utakmici s Ki Klaksvikom na Farskim Ostrvima (0:0) u Ligi konferencije. Tada je sa 16 godina i tri dana postao najmlađi igrač u evrokupovima ikada.

U klupskim analima tako je nadmašio Žoela Anrija kao najmlađi u Lilu svih vremena. Ovome je bilo 16 godina i 100 dana na meču francuskog prvenstva u gostima s Nantom (0:0) 18. avgusta 1978, a tada je napad Lila predvodio Žarko Olarević.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari