Francuska ne odustaje od Embida iako je dobio američki pasoš 1foto:EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Košarkaška reprezentacija Francuske ima nekolicinu dobrih igrača sa NBA statusom, jednog Rudija Gobera kao neprikosnovenog na mestu centra, ali je uporna u anameri da naturalizuje Džoela Embida. Uprkos tome što je Kamerunac nedavno dobio američki pasoš.

Na primeru Francuske veoma je upitno pravilo FIBA o samo jednom naturalizovanom inostranom igraču u reprezentaciji.

Francuzi imaju brojne igrače nefrancuskog porekla i neretko su pojedini rođeni i odrasli izvan Francuske. Takođe, brojni su iz mešovitih brakova, što im daje za pravo da igraju za različite selekcije.

Džoel Embid ne spada u pomenutu grupu igrača u kojoj je Teri Tarpi, na primer. U pitanju je Amerikanac rođen i odrastao u Francuskoj i pitanje je kako FIBA tretira takve igrače, kao i one koji su poreklom, recimo iz Srbije, a rođeni su u nekoj drugoj zemilji.

U svakom slučaju, Francuzi žarko žele da naturalizuju Embida, koji je Kamerunac i nikada nije živeo u Francuskoj.

Iako je centar Filadelfije u međuvremenu dobio američki pasoš i time stekao pravo da nastupa za SAD, Francuzi nisu odustali od namere da ga privole da obuče dres njihove reprezentacije.

Selektor Francuza i trener Metropolitena, Vensan Kole, koji se trenutno nalazi u SAD sa ekipom, ipak veruje da „bitka“ za Embida nije završena.

„Džoel sada poseduje oba pasoša (Francuske i SAD) i mora da izabere košarkašku nacionalnost. Dakle na njemu je pravo izbora i niko ne može ništa da učini da to promeni. Znam da se sastao s nekim našim igračima kako bi razgovarao o tome. Mislim da bi trebalo da igra za nas. Ali videćemo. Poštovaćemo njegovu odluku kakva god da bude“, poručio je Vensan Kole, selektor Francuske.

Ukoliko izabere da SAD, Embid će biti četvrti naturalizovani igrač u američkoj selekciji od 1992. godine kada su NBA košarkaši prvi put dobili mogućnost da igraju na velikim takmičenjima u organizaciji FIBA (Kup Amerike, Svetski kup, Olimpijske igre). Pre njega dres SAD su oblačili Jamajkanac Patrik Juing (OI 1992), Nigerijac Hakim Olajdžuvon (OI 1996) i Tim Dankan (OI 2004), rođen i odrastao na Devičasnkim Ostrvima, koja poput Portorika, zvanično pripadaju SAD ali su sportski samostalna, odnosno njihova reprezentacija samostalno nastupa na međunarodnim takmičenjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari