Francuze tera maler od Barija: Samo Bordo `85. prošao na penale u glavnom evrokupu 1Foto: EPA-EFE/Guillaume Horcajuelo

U klupskim takmičenjima Evropske fudbalske unije (UEFA) penali se pucaju od 1970.

Prvi slučaj u Kupu šampiona da pobednik bude odlučen izvođenjem jedanaesteraca desio se u drugom kolu te godine. U duelu Borusije iz Menhengladbaha i Evertona 1:1 je bilo i u Nemačkoj i u revanšu u Engleskoj. Dalje je s 4:3 prošao liverpulski tim.

Francuski predstavnik je prvi put imao priliku da sreću u vodećem evrokupu traži s bele tačke 1985. U okršaju Bordoa i Dnjepra u četvrtfinalu isto se završilo 1:1 i u Žirondi i u Krivom Rogu na teritoriji današnje Ukrajine, gde je sovjetski prvak za 1983. bio domaćin.

Francuski tim je u Krivom Rogu nakrivio kapu. Otišao je dalje s 5:3, a odlučujući izvođač bio je hladnokrvni Portugalac Fernando Šalana.

Sledeći put je fudbalski zastupnik Zemlje Gala pucao penale u finalu u Bariju 1991. Od dana najveće Zvezdine radosti, od kad se Amoros zaustavio, a Stojanović odbranio, za Francuze je bela tačka omađijana. Crveno-beli su se popeli na krov Evrope s 5:3, a Marselj je tu ranu zacelio kroz dve godine.

Kasnije, u Ligi šampiona, dvaput uzastopce se okliznuo Lion. U četvrtfinalu 2005. PSV je otišao dalje s 4:2 u Ajndhovenu, a u osmini finala 2012. u Nikoziji se radovao Apoel s 4:3.

Francuze tera maler od Barija: Samo Bordo `85. prošao na penale u glavnom evrokupu 2
Foto: EPA-EFE/Guillaume Horcajuelo

Marselj je i na kraju niza od četiri francuska neuspeha na penale, a opet je uzdignuta čela iz dvoboja izašao Ivan Jovanović, onda trener kiparskog tima, a danas Panatinaikosa.

Prvi put su penali u glavnom kupu UEFA pucani na francuskom tlu. Atinski „zeleni“, koji su s bele tačke i iščupali produžetke na Velodromu, otišli su iz trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona u plej-of s 5:4, a poslednji penal je realizovao Filip Mladenović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari