U susret Mundijalu: Branioci titule Francuzi, pa svi ostali u Grupi D 1Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

U grupi D bi moglo biti zanimljivo jer će za prvo mesto konkurisati Danska i Francuska, dok su „dva koplja ispod njih“ Tunis i Australija.

Francuska je bila sigurna u kvalifikacionoj grupi D ispred Ukrajine i Finske sa 18 osvojenih bodova i aktuelni šampioni sveta žele da ponove uspeh od pre četiri godine kada su u Rusiji po drugi put u svojoj istoriji postali svetski šampioni.

Iako se “Galski petlovi” nisu proslavili u Ligi nacija nema dileme da se selektor Didije Dešan već dugo sprema da za Katar, gde očekuje od svoje reprezenatcije da zablista.

Pa ipak, neće to biti ona ista ekipa kao pre 4 godina budući da vezni fudbaler Juventusa Pol Pogba propušta Mundijal zbog povrede.

Iz istog razloga upitni su odlasci na najvecu fudbalsku smotru i Rafaela Varana, Žila Kundea i Orelijana Čuamenija.

To znači da će u prvi plan upasti neki igrači koji nisu bili viđeni da budu u startnoj postavi u Kataru, a teret u odbrani će morati da podnesu Dajot Upamenkano, Bendžamin Pavar, Vilijam Saliba, Benua Badiašil i Ferlan Mendi, dok će se među putnicima možda naći i štoper Vest Hema Kurt Zuma odnosno bek Galatasaraja Leo Dubua.

Stoga će snaga biti u vezi gde će glavnu reć imati Eduard Kamavinga, Kristijan Nkuku, Mateo Genduzi i Jusuf Fofana, dok će uspred njih delovati Antoan Grizman.

Napad će biti udarna pesnica “Trikolora” sa Karimom Benzemom, Olivijem Žiruom, Kilijanom Mbapeom i Usmanom Dembeleom, dok će kao „džoker“ šansu čekati Visam Ben Jeder.

Među stativama će biti neprikosnoveni Ugo Loris.

Danska je jedna od najuigranijih ekipa na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu i jedina skadinavska zemlja koja je obezbedila plasman u Katar.

Do šampionata su stigli na impresivan način u kvalifikacionoj grupi F sa osvojenih 27 poena od maksimalnih 30 i gol razlikom 30:3, a daleko iza sebe su ostavili Škotsku, izrael i Austriju.

Na golu stoji legendarni Kasper Šmajnhel, dok je u odbarni brzonogi Joakin Mele.

Simonu Kjeru će nedostajato štoperski parnjak Andreas Kristensen koji zbog povrede možda ne otputuje u Katar.

U veznom redu je Kristijan Eriksen koji će igrati uz Pjer-Emil Hojberga, Mikela Damsgarda, Andreasa Skov Olsena i Tomasa Dilejnija, dok će u napadu dosta toga zavisiti od Martina Bratvajta i Kaspera Dolberga.

Australija je do Mundijal došla kroz baraž u kome je bila bolja od Perua nakon boljeg izvođenja penala.

U ovak oteškoj grupi „Oziji“ nemaju nikakvih šansi baš kao ni Tunižani koji su do Katara došli ukupnom pobedom nad Malijem od 1:0 u plejofu kvalifikacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari