Frans pres: Olimpijske igre u Parizu zaronile u političku neizvesnost 1foto (BETAPHOTO AP Photo/Thibault Camus)

Posle neviđenog rezultata ekstremne desnice u prvom krugu vanrednih parlamentarnih izbora u Francuskoj, Olimpijske igre (OI) u Parizu su uronile u neizvesnost zbog jasnog rizika od političke promene, tri i po nedelje od njihovog otvaranje u prisustvu oko stranih zvaničnika i kamera iz celog sveta, ocenila je danas agencija Frans pres.

Da li će OI biti jedan od „ponosa Francuske“, kako je rekao predsednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) tokom novogodišnjih želja za 2024. godinu.

Da li će OI koje nose poruku mira i jedinstva biti održane u rastrzanoj Francuskoj koju će voditi ekstemna desnica? Da li će OI biti u zemlji pod institucionalnom krizom i sa kojom vladom, zapitala je francuska agencija.

Zvanično, sve se nastavlja po starom.

Šef organizacionog komiteta OI Toni Estange (Tony Estanguet) će sutra sa novinarima obići olimpijsko selo u pariskom predgrađu Sen-Deni gde će boraviti sportisti iz celog sveta. U sredu je predviđena poseta olimpijske lokacije na pariskom trgu Konkord.

Organizacioni komitet, u kojem radi 3.000 ljudi radi, podseća da će OI biti održane.

Štafeta olimpijske baklje, koja je stigla u Marsej u maju, nastavlja da privlači Francuze, ali je sad u velikoj meri zasenjena političkom krizom.

Baklja stiže u Pariz 14. jula i proći će, između ostalog, ispred raspuštenog parlamenta.

Iako olimpijski organizacioni komitet uverava da će sve biti u redu, pozivajući se na policijske prefekture, gradonačelnica Pariza, iz Socijalističke partije, An Idalgo (Anne Hidalgo) je zabrinuta.

Ona je pre prvog kruga izbora održanog juče, rekla da postoji mogućnost da Makron „pokvari“ proslavu OI, jer Igre predstavljaju „proslavu“ čovenstva oko sporta.

An Idalgo je rekla da ukoliko predsednik ekstremno desničarske stranke Nacionalno okupljanje Žordan Bardela (Jordan Bardella) postane premijer, neće biti ni na jednoj fotografiji s njim.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen (Gerald Darmanin) koji je zadužen za obezbeđenje OI u veoma složenom geopolitičkom kontekstu zbog pretnja napadima, rekao je da neće biti više ministar u slučaju poraza Makronovog tabora na izborima.

Strah se najviše odnosi na narušavanje javnog reda tokom OI, koja je uvek prilika za zemlju domaćina da promoviše sopstveni imidž, dodao je AFP.

U prvom krugu parlamentarnih izbora, najviše glasova je osvojila ekstremna desnica, dok je Makronov blok na trećem mestu, posle saveza levice. Drugi krug je zakazan u nedelju, 7. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari