FS Kosova: Žedni smo dobrog fudbala 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XCHEMAJ

Dok je prolazak Srbije u viši rang takmičenja Lige nacija u Beogradu ispratilo nekoliko stotina navijača, stadion „Fadilj Vokri“ (bivši stadion FK Priština) bio je tesan da primi sve koji su hteli da gledaju odlučujući meč Kosova za plasman u C diviziju.

Kosovo je u Prištini savladalo Azerbejdžan sa 4:0 i tako takmičenje po grupama završilo bez poraza, sa četiri pobede i dva nerešena rezultata.

– Mogli smo da prodamo 50.000 ulaznica, ali naš stadion prima samo 13.000. Ponosni smo što je na tribinama bila karnevalska atmosfera, koja nije tipična za balkanske navijače vrele krvi. Mi smo ovde žedni dobrog fudbala – priča za Danas Erol Salihu, generalni sekretar Fudbalskog saveza Kosova.

Od plasmana na Evropsko prvenstvo 2020. Kosovo je sada udaljeno još samo dve utakmice, protiv Makedonije u polufinalu plej-ofa i u slučaju prolaska u finale protiv Gruzije ili Belorusije.

– Sanjamo da odemo na EURO i samo mogu da zamislim kakva će atmosfera da bude ako pobedimo Makedoniju. Imamo veoma mladu ekipu čiji je prosek oko 22 godine. Ova ekipa je pravljena za narednih deset godina i niko od nje ne očekuje da odmah izbori plasman na veliko takmičenje. Prolazak u C diviziju Lige nacija je veliki uspeh, a plasman na veliko takmičenje biće prioritet tek u nekim narednim kvalifikacijama. Za sada je najbitnije da napredujemo i da promovišemo fudbal na Kosovu jer dugo nismo imali priliku da igramo takmičarske međunarodne mečeve – dodaje Salihu.

Iako je za srpsku i evropsku javnost rezultat Kosova u Ligi nacija senzacija, novinar Bahri Cani napominje da za poznavaoce prilika to nije iznenađenje i da Azerbejdžan, Farska Ostrva i Malta nisu slučajno izgubili u Prištini.

– Kosovo je kao reprezentacija prvi put na međunarodnu scenu izašlo u prethodnim kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Rusiji. Međutim, tada nisu imali ovako jak tim i nisu mogli da igraju utakmice na Kosovu jer nisu imali stadion po UEFA standardima. Bili su u izuzetno jakoj grupi sa Hrvatskom, koja je vicešampion sveta, Islandom, koji je bio senzacija na prošlom Evropskom prvenstvu, kao i sa Turskom, Ukrajinom i Finskom. U međuvremenu su renovirali stadion u Prištini, a kosovski klubovi su počeli da igraju kvalifikacije za UEFA takmičenja – kaže Cani.

Iako je srpskoj javnosti ekipa Kosova potpuna nepoznanica, Cani objašnjava da su u pitanju veoma kvalitetni igrači koji tek treba da naprave još bolji rezultat.

– Mnogi igrači koji igraju za Kosovo stekli su fudbalsko obrazovanje u Zapadnoj Evropi. Mnogi igraju za nemačke, švajcarske, belgijske, austrijske, švedske i mnoge druge klubove koji se takmiče u Ligi šampiona i Ligi Evrope. Najpoznatiji je fudbaler Lacija Valon Beriša. Tu je i mladi golman Arijanet Murić koji je drugi ili treći čuvar mreže Mančester Sitija… – dodaje Cani.

Mnogi prvotimci Kosova imaju samo poreklo iz države za koju igraju, dok su u stvari rođeni u drugim evropskim zemljama. Zvezda tima Valon Beriša rođen je u Malmeu. Napadač Arber Zeneli, koji je Azerbejdžanu dao dva gola, rođen je u švedskom gradu Sater, a igra za Helsinborg. Rodno mesto golmana Arijaneta Murića je Šliren u Švajcarskoj…

– Najveće zasluge za ovaj rezultat ima nedavno preminuli predsednik Fudbalskog saveza Kosova Fadilj Vokri. Većina igrača koja sada nastupa za Kosovo igrala je za mlađe kategorije, a trebalo je u budućnosti da zaigra i za „A“ reprezentaciju zemalja gde su rođeni. Najpoznatiji primer je Đerdan Šaćiri koji je rođen na Kosovu, ali koji, kao i još nekoliko fudbalera, igra za Švajcarsku. Vokri je iskoristio sav svoj ugled i autoritet kako bi u pregovorima sa Fudbalskim savezima izdejstvovao da generacija mladih igrača, koja još nije stigla do „A“ tima država u kojima živi, zaigra za Kosovo – zaključuje Cani.

Fudbal treba da spaja narode

Generalni sekretar FS Kosova Erol Salihu kaže da bi voleo da Kosovo može slobodno da igra protiv svih zemalja proizišlih iz bivše Jugoslavije.

– Potpredsednik FS Kosova je Predrag Jović, Srbin koji je igrao u Trepči. Imali smo do nedavno srpske klubove u ligi Kosova, ali je sada veliki pritisak da oni ne učestvuju u takmičenju. Voleo bih kada bi i srpski fudbaleri igrali u reprezentaciji Kosova, jer ovde ipak živimo svi zajedno. Fudbal treba da spaja narode, a verujem da bi zajedno mogli da napravimo još veći uspeh. Kosovo je igralo protiv Hrvatske, a sad će igrati i protiv Makedonije. Voleo i bih da protiv Srbije možemo da igramo, nebitno da li je takmičarski ili prijateljski meč, pa neka bolji pobedi – navodi Salihu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari