FS Ukrajine zvanično zatražio izbacivanje Irana sa Mundijala u Kataru 1EPA-EFE/ABEDIN TAHERKENAREH

Izvršni odbor Fudbalskog saveza bivše sovjetske republike uputio zahtev Međunarodnoj fudbalskoj federaciji, samo tri nedelje pre početka Svetskog prvenstva.

Vest o upućenom zahtevu objavio je engleski Skaj, tvrdeći da se on razlikuje od prethodnih ideja na istu temu, jer zvaničnici FSU ne traže da njihova reprezentacija zameni Iran.

Direktor Šahtjora iz Donjecka, Sergej Palkin, takođe se obratio FIFA, optužujući Irance da su „imali direktno učešće u terorističkim napadima na Ukrajinu“ (iranske dronove koristi Rusija, prim. aut.), a na tom talasu otpora vlastima u Iranu i traženja sportskih sankcija za iranske fudbalere zaplivali su i fudbalski zvaničnici zemlje koja još trpi vojnu agresiju komšijske Rusije.

Ranije su, sa raznih strana sveta, pa čak i od pojedinaca iz Irana, stizali apeli da se na pomenuti način kazni nacionalni tim zemlje iz Persijkog zaliva, zbog odnosa države prema ženama iz svog naroda koje odbijaju da u javnosti izgledaju kako to zahtevaju tamošnja religiozna pravila. Odnosno, krvavih sukoba sa protestantima koje je na noge podigla nasilna smrt jedne „neposlušne“ Iranke.

Ukoliko bi zaista FIFA izbacila Iran, verovatno bi odmena bila potražena u nekoj reprezentaciji iz Azije, pa bi u tom slučaju Ujedinjeni Arapski Emirati, zbog rezultata u kvalifikacijama, bili najbliži njihovom mestu u Kataru.

Iran bi trebalo da se takmiči u grupi „B“, zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama, Engleskom i Velsom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari