FSG i Lebron kuju planove o timu u NBA ligi 1Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT SHUTTERSTOCK OUT

Priča o želji Lebrona Džejmsa da osnuje košarkaški klub u Las Vegasu je sve samo ne zvanično potvrđena, ali sada se na to naslanja i najava da bi to mogao da sprovede u delo u saradnji sa vlasnicima Liverpula, Fenvej sport grupom (FSG), piše Sport Klub.

Što se tiče FSG, u planovima je već neko vreme da se kupi još jedan američki sportski tim koji bi se pridružio Boston Red soksima i Pitsburg Pingvinsima pod istom većinskom vlasničkom kapom. Fokus je na NBA ekipi s obzirom na pravila koja postoje u NFL o privatnom vlasništvu nad franšizama.

Finiks Sansi su stavljeni na prodaju krajem septembra, a procenjena vrednost tima je 2.5 milijardi dolara. Razni izvori navode da je FSG među zainteresovanima za kupovinu ove franšize. Naravno, FSG u vidu ima i izjave komesara NBA Adama Silvera o potencijalnoj želji da se liga proširi što bi značilo da u obzir dolazi i osnivanje sasvim novog tima. Nagovešteno je da bi bilo mesta za dve franšize, jednu iz Las Vegasa i jednu iz Sijetla. Naravno, novi klubovi bi prvo morali da prođu celu proceduru i dobiju zeleno svetlo od vlasnika ostalih franšiza koji bi u tom slučaju novac delili na 32 umesto na sadašnjih 30 delova.

Lebron Džejms je vlasnik dva odsto akcija Liverpula kroz dogovor koji ima sa FSG, ali ima i udeo u dogovoru FSG sa RedBird grupacijom. Ako na to dodamo i zajedničko partnerstvo sa Najkijem, dobijemo formulu koja bi kralju Džejmsu mogla da ispuni želju da ima NBA tim.

Džejms je na konferenciji u Las Vegasu pred meč predsezone protiv Sansa govorio na ovu temu:

„Voleo bih da u nekom momentu napravim tim ovde. To bi bilo sjajno. Znam da je Adam sada u Abu Dabiju, ali verujem da gleda sve intervjue i čita transkripte izjava koje daju igrači. Zato imam poruku za njega – voleo bih da imam tim ovde, Adame, hvala ti“.

Govorio je o ovoj temi i predsednik Liverpula Tom Verner koji je rekao da FSG vidi svoju šansu u NBA, ali nije komentarisao detalje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari