FSS protiv Superlige: Fudbal ne sme da pravi razliku na bogate i siromašne 1Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

 Fudbalski savez Srbije saopštio je danas da u potpunosti podržava stav UEFA povodom novoformirane Superlige da za to takmičenje nema mesta u Evropi.

Prisećamo se, dvanaest najbogatijih fudbalskih klubova Evrope donelo je odluku da formiraju takmičenje pod nazivom Superliga.

Klubovi osnivači, ukupno njih 12 su Milan, Arsenal, Atletiko Madrid, Čelsi, Barselona, Inter, Juventus, Liverpul, Mančester Siti, Mančester Junajted, Real Madrid i Totenhem.

„FSS izražava jasan stav protiv formiranja novog evropskog takmičenja ili tzv. ‘lige bogatih’, takmičenja koje svojim izraženim egoizmom uzima fudbalu ono što ga je učinilo planetarnim i najpopularnijim, osećaj zajedništva i solidarnosti. Igra koja spaja a ne razdvaja, igra koja svima omogućava neki san, pripada zajedničkoj porodici UEFA i FIFA, sistemu skladnih i organizovanih fudbalskih struktura. Tim povodom Fudbalski savez Srbije pruža maksimalnu podršku UEFA u naporima da fudbalska porodica iz svega izađe još jača“, navodi se u saopštenju FSS-a.

„Jednostavno, fudbal na terenu, kroz istoriju i rezultate, ne može i ne sme da pravi razliku na bogate i siromašne. I to je ono što je najveća vrednost fudbala. Da šampion bude autsajder, iz lige ispadne favorit. Svako ima pravo izbora, naš izbor je samo jedan – podrška UEFA“, ističe se iz FSS-a.

Osnivanje Superlige pokrenulo je 12 evropskih klubova i to je u ponedeljak izazvalo brojne negativne reakcije, pre svega Evropske fudbalske unije (UEFA), nacionalnih saveza, visokih državnika, kao i slavnih bivših igrača.

FSS je naveo da je utisak da se fudbalski svet „ujedinio“ oko te odluke i da se projekat Superlige zasniva samo na interesu tih klubova u vremenu kada je društvu više nego ikad potrebna solidarnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari