Piksi poslao poruku za javnost u Srbiji: Neću ulaziti u blato, dajem sve od sebe za grb i himnu 1Foto: Starsport

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković rekao je na konferenciji za medije posle utakmice Lige nacija sa Španijom (0:0), da je njegova ekipa pokazala taktičku disciplinu i da je tako izbegla “samoubistvo”.

„Sve što smo uradili večeras, to smo radili na treningu i pokušali da uvežbamo najbolje što možemo u taktičkom smislu da budemo spremni da odgovorimo na stil igre po kojem je poznata španska reprezentacija. Momci su pokazali neverovatnu taktičku disciplinu, požrtvovanost i nagrađeni su dobrim rezultatom protiv zaista moćne ekipe kao što je Španija. Baš kao što sam očekivao i imao sam sliku ispred sebe kako treba da izgledamo. Ako pomislite da možete sa njima u visokoj zoni, da trčite i glumite neki presing, to je ravno samoubistvu. Pošto ne želimo sami sebe da ubijamo, morali smo ovako da igramo. Prepuštali smo im posed, jer oni protiv bilo koga da igraju, igrali bi ovako. Momci su pokazali kako se bori za svoju zemlju, za reprezentaciju i sa te strane sve pohvale njima. Dobar rezultat, naravno. Mogli smo da pobedimo, ali i da izgubimo, ali ovo daje satisfakciju treneru“, rekao je Stojković, a potom ocenio igru debitanata:

„Znali smo da možemo da dođemo u poziciju da iskoristimo šanse koje će sigurno doći. To su momenti kada oduzmete loptu i onda krenete u kontrapanad. U tom smislu smo reagovali brzinski, nismo to kaznili, ali mi se dopao takav način igre. To sam danas na sastanku rekao igračima, da budu strpljivi i da će sigurno doći šansa. Nije ovo vojska, pa da izdajete naređenja i da vas neko slepo sluša. Igrači reaguju na terenu, tu nema dileme i ne treba da se izmišlja topla voda. Strahovita tehnička superiornost Španije je takva kakva je, ali svako razbijanje te defanzive vas vodi u ponor. Dosta pametno smo poštovali zahteve i pripreme za ovu utakmicu. Jako mi je drago da je ova mladost pokazala da može da se računa na nju. Imali smo trojicu debitanata koji su po prvi put igrali za A tim Nedeljković, Belić i Simić. Moraš da se žrtvuješ i rekao sam u najavi da možete očekivati hrabru Srbiju i to je moj lični utisak. Ne znam kako će mediji i javnost to propratiti. Zahvalio bih se i publici na podršci igračima, jer kilometri su istrčani večeras i to su momci zaslužili“, dodao je Stojković.

On je posebno podvukao partiju štopera Milenkovića i Pavlovića.

„Drago mi je što sam odlučio da Milenković bude kapiten, jer ima 57 utakmica. Mislim da mu je ovo 58. meč. Igrač sa najviše utakmica i logično je bilo dati njemu kapitensku traku. Obzirom da znam njegove igračke kvalitete, ali ga i poznajem kao čoveka, te mislim da je opravdao ulogu kapitena u ovoj reprezentaciji Srbije. Što se Pavlovića tiče, Evropsko prvenstvo je odigrao veoma dobro, potom je nagrada došla u vidu transfera u klub kao što je Milan. To je igrač koji apsolutno nema strah da uđe u rizik i koji može loptu da iznese loptu duboko u polje protivnika. Ne samo oni, nego i mali Kosta Nedeljković koji deluje da je tu mnogo, mnogo godina. To su lepe vesti za nas, za reprezentaciju“, izjavio je selektor, a zatim dodao da je naročito zadovoljan partijom Nedeljkovića:

„Čestitke za debi, jer ovo je veliki datum za svakog igrača koji prvi put igra. Da budem iskren, on je trebalo u Nemačkoj da bude sa nama, ali su se desile neke stvari oko povrede i treninga, u jednom trenutku nismo znali gde je, da li je u Beogradu ili Birmingemu. Mislim da je opravdao ulogu debitanta i mislim da nisam pogrešio u tom izboru. Ipak je igrao protiv Španije, a ne protiv neke slabije ekipe. Pokazao je pozitivnu drskost. Ispunio je ono što sam od njega tražio, da bude dobar u defanzivnim zadacima. Ali u protivničkoj polovini bi mogao da iskorsiti svoj korak, koji je dobar, baš dobar. I da šalje centaršuteve tamo u boks. Odličan debi i to protiv Španije“, kaže Stojković.

Selektor je zatim poslao poruku domaćoj javnosti.

„Javnost, kao javnost, mnogo očekuje. Ali mora da zna jednu veliku istinu: da dajemo sve od sebe. I ja kao trener i igrači koji istrče, i oni kao rezerve. Ta vrsta pristupa mora biti nagrađena i da ima podršku. Ne smemo biti negativni. To je sport. Morate da ostavite srce na terenu, ali i da osetite tu podršku. Ljudi su ovakvi ili onakvi, ali ja neću ulaziti u to blato. Tako sam vaspitan, ali ima mnogo onih kojima bih mogao da odgovorim. Neću im replicrati preko medija, a mediji su opet tu da daju svoj sud, dali se greši u sastavu tima, u taktici. Kritika je uvek dobro došla. Poštujem svačije mišljenje, ali javnost mora da zna da dajemo sve od sebe kada nosimo dres sa državnim grbom, kada slušamo himnu. To je poseban osećaj. Momci su u 90 odsto onoga što sam tražio od njih to i pokazali. Ja kao trener imam punu satisfakciju, a na vama kao medijima je da procenite i date svoje komentare. Postoje dve stvari koje se razlikuju – igranje za klub i za reprezentaciju. To nikada nije bilo isto. Ovde se igra srcem, emocijom, strašću. Tamo u klubovima igrate za novac i te neke papire koje ste potpisali. Ova mladost je pokazala hrabrost i tu drskost. Mogli smo čak i da pobedimo utakmicu, to je i draž fudbala. Momci zaslužuju sve čestitke i da ih malo pohvalite, ako vam nije teško. To će im značiti, siguran sam.“

On je objasnio i zašto je zamenio Strahinju Erakovića na poluvremenu.

„U ranoj fazi je dobio žuti karton zbog faula nad Olmom. To je bilo nešto baš na početku, ali je bilo gaženje. Imao sam opravdani strah da igra sa kartonom protiv Nika Vilijamsa, da bi moglo da dođe do nekog proklizavanja i to bi značilo da igramo sa igračem manje“, objasnio se Piksi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari