Piksi pred duel sa Švajcarskom: Ne mogu da izmislim toplu vodu, ali vidno smo motivisani 1Foto: Dusan Milenkovic/Starsport.rs ©)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković rekao je uoči utakmice Lige nacija sa Švajcarskom u Leskovcu (subota, 20.45) da dobro poznaje igru protivnika i da očekuje tešku utakmicu.

“Veoma sam zadovoljan kako su igrači trenirali i ponašali se prethodnih dana. Nemamo problema, grupa igrača koja je na okupu je spremna za sutrašnji meč, sa te strane izražavam zadovoljstvo da se niko ne žali na povrede. Radili smo po planu i programu, imamo danas trening na stadionu “Čair” u Nišu, što mislim da je bila dobra odluka i u principu smo veoma srećni što ćemo ponovo igrati u Leskovcu”, rekao je selektor, a zatim dodao je Liga nacija važno takmičenje za reprezentaciju Srbije:

“Kada reprezentacija igra, svaka utakmica je važna. Važan je pristup, stil igre kakav prikažete, svi ti elementi koji treba da vas krase, na kraju i rezltat, bez obzira na to što igramo sa ekipama koje pripadaju samom vrhu evropskog fudbala. Švajcarcka ima visok kvalitet, kako u individualnom, tako i kolektivnom smislu. Podatak da oni dvadesetak godina u kontinuitetu igraju na velikim takmičenjima dovoljno govori. Mi se dobro poznajemo, to je sve grupa igrača koja dugi niz godina igra zajedno i koja će sutra istrčati na teren. Nema iznenađenja među nama ni po pitanju sistema, formacije, tih taktičkih stvari. Očekujem izuzetno borbenu, tešku utakmicu, imperativ je samo da damo svoj maksimum, a svaki pozitivan rezltat koji se reflektuje u pobedi vraća samopouzdanje, osmeh i raspoloženje kako kod navijača i kompletne javnosti, tako i kod nas“, rekao je Stojković.

On je dodao da bi nekoliko igrača moglo da debituje za nacionalni tim na sutrašnjem meču.

“To zavisi od mnogo stvari, od igre, rezultata, onoga šta se bude i kako dešavalo na terenu. Ja nemam zapisano u svesci u kom minutu ću menjati koga. Imate i tu vrstu trenera, ja nisam taj. Po svojoj proceni u zavisnosti šta se dešava reagujem tokom utakmice. Mali Andrija Maksimović je jedna lepa vest za srpski fudbal, jer on definitivno predstvalja budućnost, bez obzira što ima samo 17 godina. Pokazao je takav nivo igre koji me je takav naterao da ga pozovem u A tim, moja želja je da debituje. Sad, da li kao starter ili će ući, svejedno, sigruno će sutrašnji datum pamtiti kao veliki početak svoje senirske reprezentatzivne karijere. Imali smo personalnih problema, koje svi znamo. Nemamo Vlahovića, Sergeja, Ilića, Živkovića, to je već pola tima kad pogledate. Naravno da to niti želim niti hoću da potenciram kao alibi“.

Stojković se osvrnuo i na činjenicu da je Srbija postigla samo jedan gol na poslednjih pet mečeva.

“Morate raditi na svim segmentima, i na odbrani i na napadu. Sve je podjednako važno. Drago mi je da smo napravili pomak u defanzivnmom smislu. Nije to perfektno još, ali sam jako zadovoljan. Napad zavisi od mnogo faktora, kako igrate, kako trčite, ima tu puno improvizacije, puno tehničkih detalja, da li je dobar centaršut, prva ili druga stativa, da li se lopta odbije tamo gde vi želite, da li ste spremni za tu vrstu izazova, spremni da delujete u oba pravca. Danas nema više izrazitih napadača i odbrambenih fufbalera, svi napadaju i svi se brane. Najteže je dati gol, kada bi svi davali, onda bi svi bili šampioni i rezultat bi bio kao u vaterpolu. Radimo na tome da kao tim znamo šta radimo na terenu, da budemo u taktičkim smislu spremni da se kolektivno branimo i napadamo. Fudbal je repeticija, ne možete da izmislite toplu vodu, samo ponavljanjem možete da uspete. Meni je važno da je ekipa vidno motivisana i ubeđen sam da će navijači to prepoznati”, zaključio je Dragan Stojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari