Fudbal je (opet) pobedio: Kako su se "deca" zaigrala i igra napustila "kolevku"? 1EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

„Fudbal je najvažnija sporedna stvar na svetu“, floskula sportskih novinara, starija i od mene, potvrđena je i u nedelju.

Čak je i Dnevnik na Javnom servisu počeo vešću da je Španija pobedila Englesku u finalu Evropskog prvenstva, pre informacije da je Aleksandar Vučić u „prijateljskoj“ poseti Egiptu (niko mi još nije objasnio kakve su to neprijateljske posete).

Istina, prilog o finalu EURO 2024 trajao je nekih dvadesetak sekundi, dok je izveštaj posvećen Vučiću trajao oko tri minuta. Ali to je već neka druga tema. Fudbal je, bar za mene, opet pobedio.

U prvom poluvremenu fudbaleri Španije i Engleske potvrdili su da su taktički izvanredno obučeni. Striktno su se pridržavali uputstava koje su ima nacrtali selektori.

Međutim, već na početku drugog poluvremena „deca“ (Jamal i Vilijams) su se „zaigrala“, šta dete zna šta je sto kila, tj. finale Evropskog prvenstva, i odigrala akciju iz „udžbenika“. Zapravo to se ne uči, niti se uvežbava na treninzima.

Sa tim (talentom) se rađaš, a na treninzima se samo usavršava. Mogli su Španci da obezbede trijumf i znatno ranije, da su Olmo i Jamal bili malo precizniji.

Dozvolili su Englezima da se vrate u igru, ali je u finišu susreta „furija“ dokazala kvalitet, a Sautgejtove pulene je i sreća napustila.

Španija je pobedom potvrdila svoju dominaciju i ne samo na ovom prvenstvu (sedam pobeda, računajući i onu protiv Nemačke posle pružetaka) i osvojili rekordnu četvrtu titulu, već su u protekle 23 godine španski timovi i reprezentacija igrali 27 finala velikih takmičenja (Liga šampiona, Liga Evrope, Svetsko prvenstvo, Evropsko prvenstvo) i pobedili na svih 27.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Danas (@danas.rs)

Sa druge strane, Kejn i drugovi su izgubili i drugo uzastopno finale evropskog prvestva. Engleska jeste „kolevka fudbala“, ali „dete“ je odraslo i napustilo „kolevku“. Šansu da ga vrate imaće za četiri godine kada budu domaćini, ali… Ne bih se kladio na to.

Dragan Stojković Piksi, selektor fudbalske reprezentacije Srbije, u svom izveštaju o učešću „Orlova“ na EURO 2024 napisao je da „ne samo nismo bili poniženi, već ni nadigrani ni od jednog protivnika, ali da su uočene određene slabosti“.

Da li smo (opet) nešto naučili iz naših grešaka videćemo već 5. septembra, kada ćemo imati čast da u Beogradu ugostimo Evropskog prvaka u prvom kolu Lige nacija. Biće to idealna prilika da se proveri dali je išta naučeno.

Meč sa Španijom takođe je idealna prilika i da se proveri koliko nam je potreban Nacionalni stadion.

Odgovor na ovo pitanje ja znam, ali nažalost ne zna onaj koji bi moralo da zna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari