Disciplinski postupak Čelsija zbog rasizma svog igrača: Kako će Enco Fernandez na oči Francuzima tamne puti? (VIDEO) 1Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Opijenost radošću od sportskog trijumfa neretko izrodi nepromišljene ispade.

Na stub srama je prikovan argentinski fudbaler Enco Fernandez (23), koga i u novom uspehu s reprezentacijom, izgleda, još drži slavljeničko raspoloženje od pređašnjeg, kada su „gaučosi“ potkraj 2022. u Kataru na penale protiv Francuza postali svetski prvaci, prvi put posle Maradoninog doba 1986.

Argentina je na Prvenstvu Južne Amerike, koje je održano na tlu Sjedinjenih Država, sačuvala kontinentalni tron, a njena titula je toliko ponela Fernandeza da je kroz pesmu uvredio francuske igrače afričkog porekla, što je i zabeleženo na video-snimku iz argentinskog autobusa posle finala s Kolumbijom u Majamiju koji je obišao svet.

Kroz stihove se kaže: „Igraju u Francuskoj, ali svi su iz Anglole. Otac Kamerunac, majka Nigerijka, a u dokumentima piše – Francuz“, uz opasku da je takav i je.eni Mbape.

Fernandezu, koga je Čelsi doveo iz Benfike neposredno posle Mundijala, u zimskom prelaznom roku 2023, za 121 milion evra, što je britanski transfer-rekord, ni nakraj pameti nije bilo kakav potres njegove pogrde mogu da izazovu u klubu gde ima saigrače tamnopute Francuze.

To su Aksel Disasi (poreklo iz Konga), Benoa Badijašil (Kongo), Vesli Fofana (Obala Slonovače), Malang Sar (Senegal), Kristofer Nkunku (Kongo) i Malo Gusto (Martinik).

Fofanu je to najviše pogodilo.

„Fudbal 2024: nesputani rasizam“, napisao je na društvenoj mreži Iks, prilažući sporni video.

 

Kad mu se ohladila glava, Fernandez je shvatio da je preterao.

Čelsi je bio prinuđen da reaguje saopštenjem.

„Smatramo da su svi oblici diskriminišućeg ponašanja potpuno neprihvatljivi. ponosni smo što smo raznoliki, inkluzivni klub svih kultura i indentiteta. Priznajemo i cenimo javno izvinjenje našeg igrača, ali pokrećemo unutrašnji disciplinski postupa. Iskoristićemo ovaj događaj za edukaciju“.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari