Pre pola veka Zabže, pa preko gorkog Lubina do Lublina: Partizan nema pobedu u Poljskoj, a nije ni poražen jer je dao dva gola s igračem manje 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Partizan, dvostruki učesnik fudbalske Lige šampiona (2003, 2010), večeras se u Poljskoj (20 časova) kao viceprvak Srbije vraća posle sedam godina u kvalifikacije za vodeće klupsko takmičenje UEFA, ali mu protivnik nije domaći tim.

U Lublinu, na istoku zemlje, prema Ukrajini, dočekaće ga u prvoj utakmici drugog kola kijevski Dinamo, koji je pre dve godine izbegao na poljske stadione zbog vihora rata u svojoj domovini.

Lalatović nije dočekao Lublin

U leto 2022, recimo, domaćin je u kvalifikacijama za Ligu šampiona bio u Lođu, a zatim je Ligu Evrope sproveo u Krakovu.

Lane, u bezuspešnom pokušaju da se domogne Lige konferencije, dvaput se izmestio na stadion bukureštanskog Rapida.

U Lublinu je u prošloj sezoni svoje evropske utakmice igrala Zorja iz Luganjska.

Jedna je bila u revanšu plej-ofa za Ligu Evrope protiv praške Slavije, koji Nenad Lalatović nije dočekao na klupi ukrajinskog tima, jer je smenjen između dva duela, a posle samo šest mečeva ukupno.

Pre pola veka Zabže, pa preko gorkog Lubina do Lublina: Partizan nema pobedu u Poljskoj, a nije ni poražen jer je dao dva gola s igračem manje 2
S revanša Zorje i Slavije u Lublinu Foto: EPA-EFE/Wojtek Jargilo

U Češkoj je bilo 2:0 za domaćina, a kroz nedelju dana, kada je Zorju već privremeno preuzeo Lalatovićev pomoćnik Hrvat Mladen Bartulović, klupski starosedelac koji se isticao i kao njegov prevodilac, Slavija joj je razvejala nadu golom u završnici meča – 2:1.

Pre pola veka Zabže, pa preko gorkog Lubina do Lublina: Partizan nema pobedu u Poljskoj, a nije ni poražen jer je dao dva gola s igračem manje 3
Foto: EPA-EFE/Wojtek Jargilo

Povratak pod krov UEFA u Šljonsku

Partizan treći put igra u Poljskoj.

 

U prethodna dva iskušenja nije pobedio, ali nije ni poražen.

Drugi remi mu je, ipak, bio gorak.

Prvo iskustvo je uneo u svoju istoriju pre pola veka.

Na povratku pod klupski krov Evrope, prvi put posle finala Kupa šampiona s madridskim Realom u Briselu 1966, sastao se 1974. u prvom kolu Kupa UEFA s Gornjikom iz grada Zabže u šljonskoj oblasti.

Između poraza na Hejselu (2:1) nadomak titule za evropskog prvaka i okršaja s poljskim timom crno-beli su triput s malo uspeha učestvovali u nezvaničnim takmičenjima, u Kupu sajamskih gradova – 1967 (drugo kolo), 1969 (prvo), 1970 (prvo) – i u Srednjoevropskom (Mitropa) kupu 1971/72, u kojem su podigli trofej 1978.

Prvaci Jugoslavije su sledeći put bili 1976, a u Kup pobednika kupova, koji se tada igrao, nisu mogli jer im je Maršalov pehar ponovo došao u ruke tek 1989, posle 32 godine čekanja na njega.

Kup UEFA je pokrenut 1971. Partizan je u početku ostajao bez evropske karte i za najmlađe klupsko nadmetanje Starog kontinenta jer je u državnom prvenstvu dvaput bio peti i jednom četvrti.

Istina, debitovao je kao četvrtoplasirani, ali pošto je splitski Hajduk uzeo duplu krunu, u Kup pobdnika kupova je kao poraženi finalista domaćeg kup-takmičenja otišla Crvena zvezda, treća na tabeli, a vizu za Kup UEFA je izvadio i vicešampion mostarski Velež, koji je gurao do četvrtfinala.

Mundijalski šarm Šarmaha

Partizan je 18. septembra 1974. remizirao u prvoj utakmici u Poljskoj, iako je izgledalo da će se provesti kao bos po trnju.

Gornjik, koji je i dalje na deobi prvog mesta s Ruhom iz Hožova po broju nacionalnih šampionskih kruna (14; poslednja 1988, a Ruhova 1989), imao je solidan tim.

Imao je i evropsku reputaciju.

Dosegao je do četvrtfinala Kupa šampiona 1968, ali je bio plen Mančester junajteda, prvog engleskog evropskog prvaka te godine, koji je u osmini finala izbacio i jugoslovenskog šampiona Sarajevo.

Dve godine kasnije, 1970, Gornjik je igrao u finalu Kupa pobednika kupova, a opet je po njega bio koban mančesterski tim. Siti ga je na bečkom Prateru savladao s 2:1.

Pre pola veka Zabže, pa preko gorkog Lubina do Lublina: Partizan nema pobedu u Poljskoj, a nije ni poražen jer je dao dva gola s igračem manje 4
Šarmah (desno) s Bonjekom Foto: EPA/BARTLOMIEJ ZBOROWSKI

Na mečevima s Partizanom najveće nade su polagane u Andžeja Šarmaha, centralnog napadača poljske reprezentacije, koja je dva meseca ranije postigla svoj najveći dotadašnji uspeh. Na Svetskom prvenstvu u Zapadnoj Nemačkoj 1974. bila je treća.

Njen as Gžegož Lato je prigrabio zvanje najboljeg strelca sa sedam golova, a Šarmah je podelio drugo mesto s Holanđaninom Johanom Neskensom sa po pet.

Poljaci su u drugom krugu u takmičenju po grupama savladali „plave“ s 2:1.

Šarmah je učestvovao i na sledeća dva mundijala, u Argentini 1978 (drugi krug) i u Španiji 1982 (ponovo treće mesto).

Desetak minuta mraka pre svitanja

Gornjik je na krilima nacionalnog fudbalskog podviga poveo protiv Partizana s 2:0 pred 19.000 svojih pristalica.

Između dva gola, u 57. i 68. minutu, koja nije postigao Šarmah, u 63. minutu je zbog drugog žutog kartona isključen Ivan Golac.

Iako brojčano slabiji, crno-beli su smogli snage da se u Beograd vrate s ohrabrujućim nerešenim rezultatom – 2:2. Mrežu su zatresli Ilija Zavišić u 72. minutu i Momčilo Vukotić u 82.

Na Stadionu JNA u revanšu kroz dve nedelje – rapsodija.

Partizan je pobedio s 3:0 preko Vukotića u 21. minutu, Bore Đorđevića u 79. i Aranđela Todorovića u 89.

S obzirom na to da je u domaćem šampionatu bio u seriji od pet utakmica bez pobede i s tri poraza uzastopce, publika mu je okrenula leđa. Došlo je samo 4.000 duša.

Zatim je izbačen Portdaun iz Severne Irske, ali je put ka evropskom proleću crno-belima preprečio Keln s 5:1 u revanšu u Nemačkoj u trećem jesenjem kolu.

Početak kraja trenera Tomića

Sledeći odlazak u Poljsku bio je pre osam godina, u ovo vreme 2016.

U drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope Partizan je kao pobednik Kupa Srbije startovao protiv Zaglembja iz Lubina.

U prvom meču, u Humskoj, bilo je razočaravajućih 0:0. Gosti su odoleli iako je domaćin od 56. minuta bio brojčano nadmoćniji.

Pre pola veka Zabže, pa preko gorkog Lubina do Lublina: Partizan nema pobedu u Poljskoj, a nije ni poražen jer je dao dva gola s igračem manje 5
Foto: Pedja Milosavljevic /STARSPORT

U revanšu, na zapadu Poljske, ponovo bez golova, čak i na produžetke.

Pristupilo se penalima.

Darko Brašanac je kao prvi izvođač pucao preko gola.

U trećoj seriji je Bojan Šaranov anulirao prednost Zaglembja pošto je pročitao Aleksandra Todorovskog, nekadašnjeg igrača sa srpskih terena.

U petoj seriji, međutim, obranjen je udarac i Nemanji Mihajloviću, a potonji izvođač domaćeg tima je bio precizan – 4:3. Kraj evropske priče usred leta.

Pre pola veka Zabže, pa preko gorkog Lubina do Lublina: Partizan nema pobedu u Poljskoj, a nije ni poražen jer je dao dva gola s igračem manje 6
Foto: Pedja Milosavljevic /STARSPORT

Brašanac je nedugo zatim otišao u Betis, Šaranov u Karabag, a trener Ivan Tomić, s kojim je osvojen Kup, podneo je ostavku, preuzimajući odgovornost i za to što je Partizan u idućim danima u prvom kolu novog prvenstva igrao 0:0 i s OFK Bačkom u Novom Sadu, a u drugom je izgubio u Kruševcu od Napretka s 2:1.

Na mesto Tomića, bivše Partizanove igračke uzdanice, koji je ranije obavljao i dužnost sportskog direktora, postavljen je Marko Nikolić. Sumorno započetu sezonu priveo je kraju s duplom krunom i pobedom u finalu Kupa u Humskoj protiv Crvene zvezde s 1:0 golom Nikole Milenkovića.

Posle toga počinje prevlast crveno-belih u domaćoj ligi, koju će pokušati da prekine povratnik za šefa stručnog štaba Partizana Aleksandar Stanojević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari