FSS smenio generalnog sekretara Jovana Šurbatovića, koji je po povratku reprezentacije sa Evropskog prvenstva rekao da podnosi ostavku 1Jovan Šurbatović. Foto: STARSPORT

Izvršni odbor Fudbalskog saveza Srbije smenio je generalnog sekretara Jovana Šurbatovića, iako je posle debakla na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj i povratku reprezentacije u Srbiju on saopštio da će podneti ostavku.

Izvršni odbor FSS, koji je na istoj sednici „putem video konferencije“ smenio i direktora mlađih kategorija Miroslava Tanjgu, doneo je ovu odluku, navodno, na zahtev selektora Dragana Stojkovića, međutim, činjenica je da doktora nauka iz Obrenovca mnogi nisu želeli da vide na toj funkciji, a ponajviše čelnici Crvene zvezde, čiji je u mladosti bio vatreni navijač.

Pokušavali su da ga uklone već nekoliko puta, a činilo se da mu nema spasa posle prošlogodišnjih izbora u FSS, kad su protiv njega bili novi predsednik Dragan Džajić i prvi čovek Crvene zvezde Zvezdan Terzić, međutim, ispostavilo se da za ovu ideju u tom trenutku nisu imali političku podršku.

Po povratku iz Nemačke, odakle se Šurbatović jedanput oglasio pretnjom kako će reprezentacija Srbije da napusti takmičenje ukoliko UEFA ne kazni Fudbalski savez Albanije, najavio je da više neće biti na dotadašnjoj funkciji.

On je okrivljen za aferu „hrvatski avion“, koja je pokrenuta posle tvrdnji predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić da je Aleksandar Vučić pobesneo kad je saznao kako je reprezentativce na Evropsko prvenstvo ispratio „zrakoplovom“ registrovanim u Hrvatskoj.

„Što se tiče moje ostavke, ja sam već pre Eura razgovarao sa svojim najbližim saradnicima i najavio svoj odlazak sa mesta generalnog sekretara FSS po našem završetku takmičenja“, izjavio je Šurbatović odmah po povratku reprezentacije sa Evropskog prvenstva u Nemačkoj.

On je tada, „kao neko ko je jako dugo u fudbalu“, iskazao zabrinutost za budućnost ovog sporta u Srbiji.

„Imamo mnogo bitnije stvari o kojima treba da razgovara srpska javnost – kuda ide srpski fudbal, ko će zameniti igrače koji su igrali na Euru, slede nam ozbiljne utakmice u Ligi nacija već u septembru. Od marta nas čekaju kvalifikacije za Mundijal, a kao neko ko je jako dugo u fudbalu, jako sam zabrinut za budućnost srpskog fudbala“, objašnjavao je tada generalni sekretar u ostavci.

Ko je Jovan Šurbatović?

Danas je pisao o Šurbatoviću kao o prvoj žrtvi neuspeha „orlova“ na šampionatu u Nemačkoj i odluci Aleksandra Vučića da raščisti sa odgovornima za stanje u FSS.

Mediji su čak i nagađali ko bi mogao da ga zameni, a kao „najozbiljniji“ kandidati su se spominjali bivši portparol Partizana Marko Vjetrović, gensek FS Vojvodine Miodrag Cvijić, pa čak i bivši košarkaš Dejan Tomašević, kojem se uporno traži neka funkcija u sportu od kad je postao član SNS.

FSS smenio generalnog sekretara Jovana Šurbatovića, koji je po povratku reprezentacije sa Evropskog prvenstva rekao da podnosi ostavku 2
Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Izgleda da ovog puta Šurbatovića nije spasila činjenica da ga predsednik ceni kao bivšeg druga sa „tribine“, ali i kao vlasnika škole za košarkaške trenere na Visokoj sportskoj i zdravstvenoj školi, čiji je Vučić uspešan đak.

Nekadašnji član Demohrišćanske stranke Vladana Batića, advokata iz Obrenovca odakle je i Šurbatović, posle „petooktobarskih promena“ postao je član Gradske vlade Beograda zadužen za sport i omladinu, što mu je bila odskočna daska za uspešnu karijeru u fudbalu.

Na funkciji generalnog sekretara FSS bio je od 2016. godine, kada je „srpsku kuću fudbala“ vodio Slaviša Kokeza, bivši ugostitelj, sada biznismen u Majamiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari