Tadićev slučaj i Bata Đorin rez: Zašto Piksijeva zvezda u reprezentaciji nije zašla kod kuće nego u Zemlji izlazećeg sunca? 1Foto: EPA/SRDJAN SUKI

Sudeći po tome kako je primljen učinak fudbalske reprezentacije Srbije na nedavnom Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, za Draganom Stojkovićem ne bi kanula suza i da je svojevoljno otišao s njenog kormila i da je smenjen.

Piksi je opstao i ostao, a da ode presekao je sa sobom Dušan Tadić.

Mada njegova odluka neposredno i proističe iz pomilovanja selektora, kome je uvređeni kapiten na Šampionatu pred milionskim auditorijumom zamerio da ga neosnovano potcenjuje, ona je dobra i trebalo je da bude donesena i da nije bilo razmirica.

Korisno zbogom

Neće se vapiti da se Tadić pravi od blata ako kola krenu nizbrdo u budućim takmičarskim utakmicama državnog tima.

Da je zaslužan i domišljat fudbaler, najistaknutiji među saigračima s odlikama „desetke“, koja mu je i pristajala, to nije sporno.

I u Nemačkoj se videlo, međutim, da njegov doprinos više nije presudan, da nije ni kvalitativna rezerva i da je malo prostora za veru da će pronaći eliksir druge igračke mladosti, iako, ruku na srce, to nije retkost i među starijima od njega, a njemu su 35.

Korisno je za reprezentaciju da se načisto odredi ko mu je naslednik, manje-više za Ligu nacija koja prva dolazi i u kojoj je rival i novi evropski prvak Španija, a više zbog kvalifikacija za iduće Svetsko prvenstvo od marta dogodine. Da se i jasno vidi bez Tadića kolike su stvarne mogućnosti Sergeja Milinkovića Savića ili Lazara Samardžića ako je ta uloga namenjena jednom od njih dvojice.

Tadićev slučaj i Bata Đorin rez: Zašto Piksijeva zvezda u reprezentaciji nije zašla kod kuće nego u Zemlji izlazećeg sunca? 2
Foto: EPA-EFE/Robert Hegedus

Sva je prilika da je dojučerašnji kapiten ličnim činom doprineo da lakne i njemu samom, a i Piksiju.

Igralo se Tadiću još, ali bi ga ego izjedao da mu status ne bude po volji.

Stojković, pak, ne mora više da preza šta će i kako će s njim, a pogotovo je odagnata nelagoda od odijuma ako je mislio da Tadića više i ne poziva, bilo iz igračkih razloga, bilo iz svog egoizma.

Najbolji epilog po njega i jeste što se i kao selektor i kao veliko ime našeg fudbala s javnom kurtoazijom založio da se Tadiću, rekorderu nacionalnog tima sa 111 utakmica, priredi oproštajni meč.

Kad se nije jadikovalo naglas

Vraćajući se u Piksijevo igračko doba upadljive su sličnosti sa slučajem Tadić protiv selektora, a ima i generacijskih jazova koju valja istaći.

Na Evropskom prvenstvu 2000, u prethodnom učešću naše reprezentacije, i Stojković je bio i kapiten i „desetka“ i 35-godišnjak, ali i umalo da iz besa napusti tim kad mu je postalo jasno da selektor Vujadin Boškov planira da ga stavi među rezerve za prvi meč protiv Slovenije.

Posle razgovora u kojem je Piksi držao do sebe i svoje reputacije Boškov je bio spreman da preinači zamisao, ali kapiten nije hteo da čuje za to da mu se naknadno udovoljava već je dosledno seo na klupu.

U igru je ušao već u 36. minutu, a žrtvovan je Dejan Stanković, u to vreme budućnost našeg fudbala.

O neprijatnoj situaciji, međutim, javnost je saznala ništa. Šta se desilo u četiri zida, ostalo je u četiri zida, a Piksi, poštujući nepisani kodeks reprezentacije na velikom takmičenju, nije jadikovao da ga čuje cela zemlja.

Tadićev slučaj i Bata Đorin rez: Zašto Piksijeva zvezda u reprezentaciji nije zašla kod kuće nego u Zemlji izlazećeg sunca? 3
Foto: EPA PHOTO/SRDJAN SUKI

Jugoslavija je otišla dalje iz grupe, ali je u četvrtfinalu prošla kao bosa po trnju. Holandija je pred svojom publikom u Roterdamu slistila „plave“ sa 6:1, što je i dan-danas najubedljivija pobeda na evropskom šampionatu.

Umesto Boškova za selektora je postavljen Ilija Petković, koji se kratko zadržao jer je pronašao klupski angažman u Kini.

Eksperiment sa Đorićem i Đorićev eksperiment

Kormilo je onda povereno Milovanu Đoriću, osporenom kao selektoru mlade reprezentacije zbog gorkog poraza sa 6:2 na Partizanovom stadionu protiv Hrvatske u leto 1999. Meč je igran u kvalifikacijama tog uzrasta za Evropsko prvenstvo, a u predvečerje prvog poratnog susreta dve seniorske selekcije na Marakani (0:0), takođe u borbama za odlazak na najveću fudbalsku smotru Starog kontinenta.

Posle prženja na roterdamskom „tiganju“ Jugoslavija je krenula u trku za Mundijal 2002. U dvehiljaditoj je odigrala samo jednu utakmicu dok je Petković još bio selektor. Pobedila je Luksemburg u gostima (2:0).

Bata Đori je dato da nastavi.

U rano proleće 2001. rivali su bili Švajcarska u Beogradu i Slovenija u Ljubljani.

Za te mečeve, iako se pozivu nadao, Piksi, koji je stupio u 37. godinu, nije pozvan.

„Razgovarao sam s Đorićem. Objasnio mi je da u ovom trenutku ne računa na mene jer želi da dokaže da može postići uspeh i sa mladim igračima. Rekao sam da zbog toga neću praviti probleme i da i njemu i mladićima koji ulaze u tim želim sve najbolje“, rekao je Stojković, u to vreme već sedam godina igrač Nagoje, za tokijski list „Dejli Jomiuri“.

Dugogodišnji kapiten nije pisao sitnu knjigu oproštaja nego je izrazio nadu da će igrati na tradicionalnom Kirin kupu u Zemlji izlazećeg sunca, za koji je bio ugovoren dolazak Jugoslavije na leto.

„Želeo bih da igram, posebno zbog toga što se sastajemo i s Japanom, ali u ovom trenutku, naravno, ne znam da li će me Đorić pozvati. Videćemo šta će biti“.

Bilo je to da su „plavi“ remizirali 1:1 i sa Švajcarcima i sa Slovencima, a mesec kasnije, u Đorićevom trećem meču, izgubili su od Rusije na Zvezdinom stadionu s 1:0, umanjujući svoje šanse za mundijalsku kartu.

Rastanak s Đorićem je bio neminovan.

Večno tik iza Džajića

Imenovana je tročlana selektorska komisija s Boškovom, Ivanom Ćurkovićem i Dejanom Savićevićem, koji je iz kopački uplovljavao u trenerske vode.

Tadićev slučaj i Bata Đorin rez: Zašto Piksijeva zvezda u reprezentaciji nije zašla kod kuće nego u Zemlji izlazećeg sunca? 4
Foto: EPA-EFE/RAFAEL DIAZ PINEDA

Piksi je ponovo navukao kapitensku traku na Kirin kupu.

Igrao je i protiv Paragvaja (0:2), istina samo do 28. minuta, i šest dana zatim ceo meč protiv domaćina (0:1), koji se pod vođstvom Francuza Filipa Trusjea spremao za mundijal kod kuće, na koji Jugoslavija nije dospela.

S te dve utakmice Piksi je dogurao do 84.

Jedna mu je neodstajala da se u rekordu poravna s Draganom Džajićem.

Nikada je nije odigrao pa ni kao oproštajni meč.

Istini na volju, ubrzo je i završio karijeru.

Ispalo je da mu je poslednja utakmica pred domaćom publikom bila protiv Makedonaca u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 5. septembra 1999.

„Plavi“ su u Humskoj pobedili s 3:1, a Piksi je dao dva gola.

Poslednjeg dana septembra 2001. postavljen je za predsednika Fudbalskog saveza Jugoslavije posle višegodišnje ere Miljana Miljanića.

Nagoja ga je ispratila u fudbalsku penziju 7. oktobra u revijalnom meču s Crvenom zvezdom, koja je pozvana u goste zato što Piksi ima istaknuto mesto u njenoj istoriji. Kombinovani tim crveno-belih je preslišan sa 6:0.

Na Čairu, 30. oktobra, igrao je poslednji put.

Oproštaj mu je priredio Radnički, a u Niš je zbog simbolike došao Vardar, jer je Stojković na meču sa skopskim timom u jugoslovenskoj Prvoj ligi debitovao u rano proleće 1982.

Tadićev slučaj i Bata Đorin rez: Zašto Piksijeva zvezda u reprezentaciji nije zašla kod kuće nego u Zemlji izlazećeg sunca? 5
Foto: EPA/SASA DJORDJEVIC

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari