Podvig prvaka Farskih Ostrva u Budimpešti: Deni Pavlović&Co. preslišali Ferencvaroš 1Foto: FK Klaksvik

U revanšu u prvom kolu kvalifikacija za fudbalsku Ligu šampiona dvostruki uzastopni prvak Farskih Ostrva Klaksvik je načinio podvig u Budimpešti.

S 3:0 je zagorčao život petostrukom uzastopnom šampionu Mađarske Ferencvarošu i njegovom treneru Rusu Stanislavu Čerčesovu, nekadašnjem selektoru „zborne komande“. Prošle nedelje, u prvom susretu, mreže su ostale mirne. Ni ovaj put za mađarski tim nije igrao Aleksandar Pešić, dojučerašnji golgeter Crvene zvezde.

Doprinos za najznačajniju pobedu u istoriji Klaksvika dao je i Deni Pavlović (29), igrač sredine terena sa odbrambenim odlikama, iako je na meču kod kuće zamenjen u 56. minutu, a u gostima u poluvremenu. Nekadašnji Zvezdin junior je došao u Klaksvik u zimu 2018, pošto je prvi deo te sezone proveo u Novom Pazaru.

Sin je Zorana Pavlovića, napadača crveno-belih iz osamdesetih, koji je najdublji trag ostavio u kruševačkom Napretku, gde je dolazio s Marakane na pozajmicu. I u njegovim sećanjima je nezaboravna utakmica s Realom po ciči zimi u Beogradu u martu 1987, u prvom meču četvrtfinala Kupa šampiona, koji je jugoslovenskom prvaku pripao s 4:2. Pavloviću je trener Velibor Vasović dao priliku od 70. minuta umesto Mitra Mrkele.

Klaksvik je sva tri gola dao u prvom poluvremenu (8. penal, 32, 45). Možda i nije čudo što je preslišao budimpeštanski tim jer mu je sezona u punom jeku. Posle 16 kola ima svih 16 pobeda, a računajući i prošlu sezonu u seriji je od 23.

Za taj tim su naši ljubitelji fudbala čuli kad se u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona sastao 2000. sa Zvezdom, koja je na Ostrvu pobedila s 3:0, a pred svojom publikom s 2:0.

Pretprošle godine Klaksvik je prvi put prošao prvo kolo, ali za zelenim stolom. To je sezona u kojoj se predtakmičenje igralo na jedan meč. U goste mu je došao Slovan iz Bratislave, ali utakmica nije odigrana ni u novom terminu posle dva dana jer su neki igrači slovačkog prvaka bili zaraženi virusom korona. UEFA je presudila da Farani idu dalje bez borbe, službenim rezultatom 3:0. Zatim su u Bernu izgubili od Jang bojsa s 3:1.

Klaksvik dalje igra protiv švedskog prvaka Hekena. Domaćin je u prvoj utakmici iduće nedelje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari