Sve što niste znali o novom formatu takmičenja u Ligi šampiona: Ko su potencijalni rivali Crvene zvezde na žrebu 1Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Fudbaleri Crvene zvezde plasirali su se u Ligu šampiona koja se ove godine igra u novom, ligaškom formatu, a sa kojim protivnicima će se ekipa Vladana Milojevića sastati biće poznato posle žreba koji je na programu danas u 18 časova u Monaku.

Ekipe su podeljene u četiri ranga na osnovu bodova na UEFA rang-listi, tim iz Ljutice Bogdana nalazi se u trećem „šeširu“, a evo ko su potencijalni rivali:

Prvi „šešir“

Mančester siti, Bajern, Real, PSŽ, Liverpul, Inter, Borusija Dortmund, Lajpcig i Barselona;

Navijači crveno-belih mogu da se nadaju da će dobiti Borusiju iz Dortmunda ili Lajpcig, kao “lakše” protivnike. Ukoliko se odreknu snova o trijumfu nad jednom od ovih devet ekipa i požele spektakularnog rivala to su svakako Real, Bajern, Mančester siti ili Liverpul.

Drugi „šešir“

Bajer Leverkuzen, Atletiko Madrid, Atalanta, Juventus, Benfika, Arsenal, Klub Briž, Šahtjor i Milan;

Čini se da su Klub Briž i Šahtjor protivnici sa kojima bi crveno-beli mogli da se nadaju povoljnom ishodu, dok su Atletiko Madrid, Arsenal i Juventus po kvalitetu daleko ispred ekipe iz Ljutice Bogdana..

Treći „šešir“

Crvena zvezda, Fejenord, Sporting, PSV, Dinamo Zagreb, Salcburg, Lil, Jang Bojs i Seltik;

Najbolja opcija bi bio škotski velikan Seltik, pa i Jang Bojs, dok bi najatraktivniji rival svakako bio zagrebački Dinamo. Bilo bi dobro da se na žrebu izbegnu Fejenord, Sporting, PSV, Salcburga i Lil.

Četvrti „šešir“

Slovan, Monako, Sparta, Aston Vila, Bolonja, Đirona, Štutgart, Šturm i Brest.

Protivnici iz ovog „šešira“ će biti ključni u borbi za plasman, pa bi bilo idealno da crveno-beli ne igraju protiv Aston Vile ili Monaka. Čini se da bi Slovan, Brest i Šturm mogli da budu rivali od kojih bi Zvezda mogla da se nada dobrom rezultatu.

Sve što niste znali o novom formatu takmičenja u Ligi šampiona: Ko su potencijalni rivali Crvene zvezde na žrebu 2
Foto: Dimitrije Vasiljevic/STARSPORT)

Kako izgleda novi format Lige šampiona?

Novi sistem takmičenja donosi klubu iz Beograda najmanje osam utakmica i to sa osam različitih protivnika (po dva iz svakog „šešira“), a žreb će odlučiti i sa kim će Zvezda igati na svom stadionu, kao i sa kojim ekipama će se sastati u gostima.

Timovi koji završe na tabeli između prvog i osmog mesta idu direktno u osminu finala, dok će ekipe koje budu plasirane od devete do 24. pozicije ići u plej-of rundu i kroz dvomeč pokušati da se pridruže najboljoj osmorki.

Ekipe plasirane od 25. mesta pa do dna tabele biće eliminisane iz Evrope i neće nastaviti takmičenje u Ligi Evrope, kako je to bio slučaj u ranijim godinama.

Od osmine finala pa nadalje Liga šampiona će slediti format iz prethodnih sezona, po kojem su u narednu fazu išli timovi koji su bili bolji u dvomeču.

Ove godine prva faza takmičenja traje od 17. septembra do 29. januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari