Kosanović za Danas: Piksi nema znanje za selektora Srbije, Vlahović neće da se bruka u reprezentaciji 1Milorad Kosanović, Foto: Vanja Keser/ STARSPORT

Bilo je to veče za zaborav u Kordobi. Fudbaleri Srbije su malokrvno, bez ozbiljnijih znakova života, odradili 90 i kusur minuta protiv Španije i kapitulirali “samo” tri puta pred šampionom Evrope u Ligi nacija.

Istina je da je selektoru Draganu Stojkoviću nedostajalo nekoliko kandidata za tim, ali u sličnom, ako ne i u gorem problemu su bili Španci.

Poraz od 3:0 i ne deluje toliko frustrirajuće koliko boli nemoć. Iskusni trener Milorad Kosanović, koji je ime stekao u Vojvodini i Crvenoj zvezdi, nije zbunjen zbog sumornih slika sa Pirineja.

– Ako se setite šta sam sve pričao u poslednjih 10 godina biće vam jasno da za mene ovakva partija reprezentacije nije nikakvo iznenađenje. Bila je to siromašna, tužna, nikakva igra Srbije, refleksija nerada Fudbalskog saveza Srbije i trenerske škole pri FSS. Meni ostaje da u takvim situacijama samo promenim kanal – počeo je Kosanović priču za Danas.

Koliko ste izdržali gledajući meč u Kordobi?

– Ispratio sam prvo poluvreme i prešao na košarku Partizan – Bajern. Srce mi je puno kad zapeva 20.000 ljudi u “Areni” Međutim, žao mi je što tu nisu igrali neki naši momci, a ne četiri stranca i Pokuševski. Gde su naši igrači? Imamo talente u košarci, ali nemamo proizvod. Bili smo vicešampioni sveta, treći na Olimpijskim igrama… Partizan igra dobro jer je tu Željko Obradović, ali i on je tu zavšrni lanac struke. On ne pravi igrače, a nama je to potrebno i u košarci. Zato su stranci nosioci i u klubu kakav je Partizan.

Vratimo se fudbalu, složićete se da su problemi tu nesumnjivo veći nego u košarci?

– O utakmici sa Španijom sam vam rekao dovoljno. Sada smo u trećoj kategoriji reprezentacija, a za dve-tri godine ćemo da budemo u poslednjoj grupi. Pored nerada u FSS, odnos klubova prema mladim igračima i trenerima je katastrofalan. Ništa se slučajno ne dešava.

Izbor selektora rezultat vernosti ljudima koji imaju moć

Iz svega navedenog zaključujemo da nikako niste zadovoljni radom selektora Dragana Stojkovića?

– Izbor selektora je bio greška, rezultat vrednosti i vernosti ljudima koji su na vlasti i imaju moć. Piksi nije struka. Svaka čast na igračkoj karijeri, ali ne može da postane selektor neko ko je je krenuo od trećeg razreda osnovne škole na trenerskom putu. Fudbalske institucije su ugušene kako bi se obezbedili prijatelji, braća, kumovi… Kako Nikola Lazetić može da bude direktor mlađih kategorija u FSS? Šta je uradio moj dobar drug Dragan Džajić za razvoj fudbala od kada je postao predsednik FSS, šta je učinio po istom pitanju Nenad Bjeković? Ja Džaju mnogo volim, guraju ga pred kamere da se slika kad god je muka, a u fudbalskoj organizaciji su propusti brojni.

Kosanović za Danas: Piksi nema znanje za selektora Srbije, Vlahović neće da se bruka u reprezentaciji 2
Dragan Stojković Piksi i Milorad Kosanović, Foto: Starsport

Ko bi onda mogao da bude dobro rešenje za selektorsku funkciju u bliskoj budućnosti?

– To je najbolje da pitate Miloša Miljanića koji je zadužen za rad Trenerske organizacije u FSS. Novi selektor treba da poznaje fiziologiju, psihologiju, sociologiju, da mu se ukaže šansa da radi od mlađih kategorija i da se tako uspostavi sistem. Samo u radu sa decom se razvija osećaj za igru, tu ime nema presudan uticaj. Pre četiri-pet godina sam izašao iz fudbalskih struktura jer ne želim da gledam kako se guraju braća i kumovi. Pitaju se menadžeri i direktori klubova, cilj je samo profit od prodaje igrača.

Ako Maksimović sada ode iz Zvezde biće poluigrač

Da li Srbija ima kvalitetne fudbalere za ozbiljan nacionalni tim koji može da pravi dobre rezultate na velikim takmičenjima?

– Naravno da nisam zadovoljan kvalitetom naših fudbalera. Pa gde oni igraju? U Rusiji, Kipru, Kazahstanu, Saudijskoj Arabiji… Imamo Dušana Vlahovića koji je u Juventusu, ali on ne želi više da igra. Neće da se sramoti! Ni momci koji su osvojili Svetsko prvenstvo za omaldince na Novom Zelandu se nisu dovoljno razvili, jer su olako prodavani u inostranstvo i preskočili su faze u igračkom razvoju.

Gde vidite izlaz?

– Teško je izaći iz ovog tunela. Pogledajte samo kako se piše o malom Andriji Maksimoviću. Kažu, prati ga osam velikih klobova, već ga prodaju po medijima,a dečko ima samo 17 godina. Problem je što se mladi igrači ne pitaju, čak i roditelji samo gledaju da ih udome negde za milion, dva kako bi vratili neki kredit ili se oslobodili finansijskih problema. Zapamtite šta sam vam rekao, Maksimović mora da ostane u Crvenoj zvezdi, jer igrač sazreva i najviše napreduje u uzrastu od 19. do 21. godine. Ako preskoči ovaj period i bude sedeo na klupi za rezerve negde u inostranstvu neće ni približno razviti talenat. Biće poluigrač. Ne bih voleo da drugi podele milione, a on bude jedan od onih koji je propao. Pričam neke stvare punu deceniju, nema ko da čuje. Kažu mi neki, doduše, “u pravu si”, a fudbal nam olako propada i nema ko da zaustavi slobodan pad – setno je zaključio Kosanović u razgovoru za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari