Navijači Dortmunda postavili maketu tenka ispred stadiona, protestuju protiv sponzorskog ugovora sa proizvođačem oružja 1Foto: Beta/Bernd Thissen/dpa via AP

Navijači Dortmunda postavili su maketu tenka ispred stadiona uoči utakmice protiv Ajntrahta u prvom kolu Bundes lige iz protesta protiv sponzorskog ugovora tog kluba s jednim proizvođačem oružja.

Dortmund je 29. maja saopštio da je potpisao trogodišnji ugovor sa kompanijom „Rajnmetal“ iz Dizeldorfa, tri dana pre no što je ekipa izgubila u finalu Lige šampiona od Real Madrida.

Tokom protesta jedan navijač je držeći crveni karton nosio masku sa likom generalnog direktora te kompanije Armina Papergera.

Navijači Dortmunda postavili maketu tenka ispred stadiona, protestuju protiv sponzorskog ugovora sa proizvođačem oružja 2
Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Udruženje navijača „Južna tribina Dortmund“ je u sredu na početku drugog poluvremena utakmice protiv Ajntrahta saopštilo da se više od 90 navijačkih grupa složilo da iznesu svoje protivljenje tom ugovoru i pozvalo navijače da donesu plakate i transparente koji kritikuju taj ugovor.

Kompanija „Rajnmetal“ je najveći svetski proizvođač artiljerijske municije i očekuje se da će ove godine ostvariti rekordnu prodaju od oko deset milijardi evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari