Država dala Fudbalskom savezu 1,5 miliona evra: Poledica tvrdi da taj novac ide Partizanu za licencu 1Foto: Pedja Milosavljević/Starsport

Fudbalski savez Srbije dobio je 177 miliona dinara (oko 1,5 miliona evra) iz tekućih budžetskih rezervi „radi obezbeđivanja finansijske pomoći potrebne za redovan rad Fudbalskog saveza Srbije“, objavljeno je u Službenom glasniku.

Kako je na društvenoj mreži “Iks” napisao Mirko Poledica, predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Srbije “Nezavisnost”, novac koji je legao na račun Fudbalskog saveza Srbije trebalo bi da bude prosleđen kao pomoć na račun FK Partizan za dobijanje evropske licence.

– Nije država pomogla FSS već je novac namenjen za FK Partizan. FSS je samo “martinela”. Treba država da pomaže sport, ali dugovi koje je napravio Partizan nisu ničim opravdani – napisao je Poledica.

Poznato je da je 15. oktobar rok za izmirivanje dugova klubova prema bivšim igračima i pravnim licima kako bi se dobilo zeleno svetlo za dobijanje licence za učešće u evropskim kupovima. UEFA na svaka tri meseca provera stanje u klubovima, a Partizan je zbog nedomaćinskog poslovanja rukovodstva u odlasku dospelo u veliki problem.

Klub iz Humske je pomoć države preko FSS-a dobio i u martu (oko 3,2 miliona evra) i julu (oko pola miliona evra).

Tačna cifra o dugu crno-belih nije poznata, ali se očekuje da će klub iz Humske i ovoga puta rešiti gorući problem “u minut do 12” zahvaljujući novcu poreskih obveznika Srbije.

Podsetimo, Fiskalni savet je u izveštaju koji je letos objavio, a koji se bavio budžetskom rezervom, naveo da se finansiranje sporta i sportskih saveza prekomerno oslanja na tekuću rezervu, zbog čega je potrebno unaprediti budžetiranje sredstava u ovoj oblasti.

Glavni način za redovno finansiranje sporta ide preko Ministarstva sporta, konkretno kroz program za razvoj sistema sporta (ne računajući troškove administracije, nadzora i uređenja sporta, novčane nagrade za vrhunske sporte rezultate i nacionalna priznanja za poseban doprinos razvoju sporta), za šta se na godišnjem nivou prosečno izdvajalo 3-4 milijardi dinara, naveo je Fiskalni savet.

Međutim, dodatni kanal za finansiranje ove oblasti u periodu 2018-2023. bila je tekuća budžetska rezerva, iz koje se izdvajalo u proseku preko 1 milijarda dinara godišnje, što znači da je Vlada na ovaj način svake godine sistematski uvećavala redovna budžetska sredstva za 25-30 odsto, navodi se u izveštaju Fiskalnog saveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari