Povećan broj zahteva za porodiljsko odsustvo očeva u Španiji tokom Mundijala 2022. 1Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Broj muškaraca koji su u Španiji uzimali roditeljsko odsustvo povećao se tokom Svetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine, prema objavljenoj studiji, koja sugeriše da je mogućnost gledanja utakmica bila važna u njihovoj odluci.

Prema radnom dokumentu Ekonomske škole u ​​Barseloni, koristeći podatke španskog socijalnog osiguranja, tokom tog Svetskog prvenstva, organizovanog od 20. novembra do 18. decembra 2022. godine u Kataru, zabeleženo je na dvevnom nivou „višak“ od 1.000 muškaraca na odsustvu.

Tokom tog perioda, međutim, nije bilo porasta zahteva za porodiljsko odsustvo majki, precizira studija pod naslovom „Korišćenje vremena očeva tokom porodiljskog odsustva: briga o deci ili slobodno vreme?“.

Nije povećano ni korišćenje porodiljskog odsustva među samozaposlenim radnicima, poznatim po fleksibilnijem radnom vremenu.

„Ove rezultate tumačimo kao direktan dokaz da su očevi (barem neki od njih) iskoristili period odsustva za aktivnosti koje nisu vezane za brigu o deci“, navodi se u dokumentu trojice ekonomista.

U Španiji i očevi i majke imaju pravo na 16 nedelja plaćenog odsustva od 2021. godine kada im se dete rodi.

To odsustvo se može koristiti odjednom ili isprekidano tokom prvih 12 meseci života deteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari