Preskupa legenda: Ko je ser Aleks Ferguson, legendarni menadžer Mančester junajteda po kojeg je došao „crveni đavo“? 1Foto: EPA-EFE/Alejandro Garcia, Ilustracija: Danas

Nekadašnji trofejni menadžer Mančester junajteda Aleks Ferguson, čovek koji je od kraljice Elizabete Druge na njen rođendan dobio titulu ser, smenjen je sa funkcije globalnog ambasadora i direktora kluba, na kojoj je bio od 2013. godine.

Vest je objavio ni manje ni više nego Njujork Tajms, što je jasno ukazivalo da je u pitanju razlog koji nema mnogo veze sa igrom koja je izmišljena na Ostrvu, već, kako se ispostavilo, to što je plata legendernog menadžera iznosila dva miliona funti, pa su manjinski suvlasnici Junajteda, kompanija Ineos, rešili da raskinu ugovor „u cilju smanjenja troškova“.

Mnogi su ovu informaciju doživeli veoma emotivno, pa je tako nekadašnji igrač „crvenih đavola“ Erik Kantona rekao da bi njegov bivši menadžer morao da ostane u klubu do smrti i da ovakav manjak poštovanja u njemu izaziva želju da na odgovorne za otkaz baci „veliku torbu g..ana“.

Zašto su ovu nepopularnu i pomalo pokvarenu odluku doneli manjinski vlasnici ostaje da se nagađa, ali možda je u pitanju to što je Ineos Britanska multinacionalna kompanija, pa su u klubu smislili da će navijači lakše podneti to što su Fergusona najurili domaći, a ne nepopularni većinski vlasnici iz SAD.

Zaista zvuči opako da su odlučili da uruče otkaz čoveku koji je najzaslužniji za to što je Junajted postao najbogatiji fudbalski klub na svetu i to da bi uštedeli dva miliona, od silnih milijardi koje zarađuju.

Neko zlurad bi rekao da u tome ima i neke više pravde, jer je Junajted bio prvo mezimče globalizacije u loptanju i prvi koji se dosetio da prava lova ne leži u prodaji ulaznica, već u osvajanju tržišta i prodaji dresova i suvenira u Aziji i okolini.

To su na svojoj koži prvi osetili ljudi iz Mančestera, koji više nisu imali dovoljno novca da plaćaju skupe ulaznice, te su utakmice Junajteda postale više turistička atrakcija i selfi cirkus, a sve manje igra i ono što se dešava na terenu.

U tome je učestvovao i namrgođeni Škot rođen u Glazgovu, valjda nesvestan da će đavo (crveni) doći i po njega, a sve je počelo od trenutka kad su vlasnici te fudbalske multinacionalne kompanije postali Amerikanci.

Junajted je već godinama rezultatski senka kluba koji je vladao Premijerligom, pa i Evropom, ali i dalje donosi ogroman novac i to je jedino važno, pa što i ne smanjiti troškove tamo gde je kompanijama najlakše – otkazima zaposlenima.

A već bivši, 82-godišnji globalni ambasador i direktor kluba Aleks Ferguson je u Mančester stigao 1986. iz škotskog Aberdina i do 2013. sa Junajtedom osvojio Premijerligu 13 puta, Ligu šampiona 1999. i 2009. godine, pet FA kupova i klupsko prvenstvo sveta 2008.

Tako je po broju trofeja pretekao najvećeg rivala Liverpul, što mu je, činilo se, zauvek obezbedilo mesto u klupskim kancelarijama, međutim, izgleda da u ovim vremenima sistematizacija radnih mesta ne zaobilazi i legende.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari