Piksi bio na sastanku UEFA u Berlinu: Dobio sam pohvale za našu igru protiv Španije 1Foto: Nikola Gligic/Starsport

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković prisustvovao je sastanku Tehničke komisije UEFA sa selektorima i direktorima svih reprezentacija u Berlinu, gde se govorilo o analizi proteklog Evropskog prvenstva.

Piksi se u Beograd vratio pun utisaka, a otkrio je i da je prvi put čuo da na tom takmičenju nijedan gol nije postignut iz slobodnog udarca.

„Dobili smo iscrpan izveštaj i video-analizu najvažnijih tehničko-taktičkih detalja koji su obeležili mečeve na završnom turniru u Nemačkoj. Sastanak je bio vrlo konstruktivan i svakako da je imalo mnogo toga da se čuje i zabeleži. Čuveni Irac Paki Boner govorio je o ulozi golmana u modernom fudbalu, koliko je važno da čitaju igru i predviđaju situacije. Mojes je pričao o odbrani, Rafa Benitez o veznom redu, Majkl O’Nil o napadačima“, rekao je Stojković, koji je zajedno sa direktorom reprezentacije Stevanom Stojanovićem predstavljao Srbiju na sastanku u Berlinu.

On je otkrio da ga je posebno iznenadio jedan statistički podatak.

„Zvuči prosto neverovatno i neobjašnjivo, na čitavom Evropskom prvenstvu nijedan gol nije postignut iz slobodnog udarca. Šalili smo se malo i postavili pitanje da li su golmani bili toliko dobri ili su igrači u živom zidu previsoki. Naravno, odgovor treba tražiti na drugoj strani jer je reč o vrlo zahtevnom tehničkom elementu i brine podatak da je sve manje igrača koji su specijalisti za golove iz slobodnih udaraca“, rekao je selektor i dodao da je razgovarao sa španskim kolegom Luisom de la Fuenteom:

„Sa De La Fuenteom sam više pričao o njihovoj utakmici protiv Švajcarske. Kaže da su imali mnogo problema na teškom terenu, pogotovo u trenutku kada su ostali sa igračem manje. Morao je da vadi Jamala i Vilijamsa, da se orijentiše na odbranu svog gola i da iz kontri vreba priliku da zatvori utakmicu. Pohvalio je našu igru u Beogradu, to zajedništvo i činjenicu da su se igrači tokom svih 90 minuta žrtvovali jedni za druge“.

Piksi je objasnio da mu se dopada novi format Lige šampiona i poželeo sreću Crvenoj zvezdi i TSC u evropskim takmičenjima.

„Meni se dopada novi format Lige šampiona. Imate veći broj mečeva protiv atraktivnih rivala i više mogućnosti da dođete do željenog rezultata. Jasno je da će veliki opet voditi glavnu reč, ali ni mali nisu bez šansi. Sa tri pobede mogu da se nadaju proleću u Evropi. I ovim putem poželeo bih našim predstavnicima Crvenoj zvezdi i TSC mnogo uspeha na međunarodnoj sceni“.
Odmah po povratku iz Berlina, Stojkovića je zatekla vest o smrti legendarnog italijanskog fudbalera Salvatorea Skilaćija.

„Mnogo mi je žao. Znamo se iz Japana gde je takođe ostavio dubok trag. Sjajan lik i strašan napadač. Odmah mi je u glavi Svetsko prvenstvo u Italiji 1990, Toto ulazi sa klupe i rešava utakmice, nosi Italiju do polufinala. Bio je najbolji strelac turrnira. Taj pogled, ta ubitačnost… U očima mu se videlo koliko je spreman da svaku šansu pretvori u gol. Znam da je u poslednje vreme imao zdravstvenih problema, ali nisam verovao da je toliko loše. Pamtićemo ga kao igrača koji je obeležio jednu eru italijanskog fudbala i prirastao za srca navijača širom Apenina”, izjavio je selektor Stojković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari