“Nuklearna bomba” iz Konga detonirala u Ljutice Bogdana: Ko je i kako se stvarno zove Silas, Zvezdino najskuplje pojačanje? 1Foto: EPA-EFE/FLORIAN WIEGAND, Ilustracija: Danas

Silas Katompa Mvumpa je poslednje i, kako se tvrdi, najveće pojačanje Crvene zvezde pred početak nastupa crveno-belih u Ligi šampiona.

Nekoliko sati pre isteka roka za prijavljivanje fudbalera za najkvalitetnije svetsko klupsko takmičenje čelnici kluba iz Ljutice Bogdana su doveli krilnog igrača Štutgarta, a njegov transfer je u domaćim medijima dobio epitete poput “bomba”, “nuklearna bomba”, “eksplozija”, pa i “detonacija”.

S obzirom da je za Silasa, kako ga zovu, do pre neki dan retko ko čuo u Srbiji, pretpostavlja se da su ovi naslovi plod činjenice da je Crvena zvezda pozajmila igrača iz Štutgarta, ali da će za otkup njegovog ugovora platiti deset miliona evra.

Valjda ne treba napominjati da je ovo najveći transfer u istoriji srpskog fudbala, jer se radi o sumi koja je do juče bila nezamisliva za jedan domaći klub, a naročito za klub koji državi duguje toliko da se o tome više i ne priča.

Silas Katompa Mvumpa rođen je 6. oktobra 1998. u Kinšasi, glavnom gradu DR Konga, afričke države za čiji nacionalni tim je debitovao u martu prošle godine i od tada zabeležio 16 nastupa.

Karijeru je počeo sa 14 godina u lokalnom Olimpiku, školi fudbala pod patronatom legendarnog francuskog reprezentativca Nikolasa Anjelke.

„Moj otac je bio državni službenik, ali u tom trenutku mesecima nije primio platu. Tu su bile i moja majka i tri sestre, bilo je komplikovano. Kao i većina Afrikanaca, osećao sam obavezu da pomognem porodici, na kakav god način“, objasnio je u jednom intervjuu novi ljubimac navijača najtrofejnijeg srpskog kluba.

Sa 17 godina primetili su ga skauti evropskih klubova, ali je tada promenio ime i dobio lažna dokumenta po kojima je rođen godinu dana ranije.

U Evropu je stigao kao Silas Vamangituka Fundu i 2017. postao član francuskog Alea, da bi 2018. prešao u drugoligaški Pariz.

Samo godinu dana kasnije kupio ga je Štutgart za osam miliona evra, u nemačkom klubu proveo je pet sezona, a trenutni ugovor sa bundesligašem ističe mu u junu 2026.

Tokom boravka u Štutgartu, u junu 2021. godine, priznao je da ima lažna dokumenta, a za slučaj je okrivljen njegov bivši agent.

Naime, Silas je objasnio kako je bio primoran da promeni identitet pod pretnjom da će mu karijera biti uništena, kao i da će njegova porodica u domovini biti u opasnosti ukoliko ne pristane na ucenu.

„Živeo sam u stalnom strahu poslednjih nekoliko godina i takođe sam bio veoma zabrinut za svoju porodicu u DR Kongu. Bio je težak korak za mene da otkrijem svoju priču. Samo uz podršku mojih novih savetnika, odvažio sam se na ovo. Shvatio sam da više ne moram da se plašim i da zajedno možemo sve da stavimo na sto. Ne bih napravio ovaj korak da Štutgart nije za mene postao druga kuća u kojoj sam se osećao sigurno. Sada mi je laknulo i nadam se da mogu da ohrabrim druge igrače koji su imali slična iskustva sa posrednicima.“, govorio je Silas pre tri godine.

Štutgart nije očekivao da će igrač, zbog iskrenog priznanja krivice biti kažnjen, međutim, Fudbalski savez Nemačke je nekadašnjeg Vamangituku Fundua oglobio sa 30.000 evra i na to dodao tromesečnu suspenziju.

Iako je i pre promene imena Silas pružao odlične igre u dresu “Švaba”, pa je bio proglašen za najboljeg rukija (novajliju) Bundes lige za sezonu 2020/21, nemački mediji tvrde da mu je priznanje da se lažno predstavlja skinulo teret sa duše i da od tada prikazuje još bolje partije.

Za Štutgart je odigrao 171 utakmicu u svim takmičenjima i postigao ukupno 47 golova

Informacije iz Nemačke govore da je van terena skroman i uvek dobro raspoložen, važi za porodičnog čoveka koji slobodno vreme provodi sa suprugom i svoje troje dece, tako da, po svemu sudeći, beogradski splavovi neće uništiti još jednu veliku fudbalsku nadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari