Liga nacija: Reprezentativci Srbije pokisli u Kordobi, lekcija Španije iz modernog fudbala 1Foto: EPA-EFE/JULIO MUNOZ

Fudbaleri Srbije poraženi su na gostovanju Španiji 3:0 (1:0) u meču četvrtog kola A Lige nacija grupe 4.

“Crvena furija” je počela meč po jakom pljusku u Kordobi u skladu sa nadimkom. Prvak Evrope saterao je odbranu Srbije u krilo golmana Predraga Rajkovića. Takav pritisak je dao rezultat već u petom minutu, kada je Emerik Laport reagovao glavom na drugoj stativi pored smušenih Strahinje Erakovića i Nemanje Maksimovića.

Mogao je domaćin da duplira prednost u 10. minutu, ali je udarac Fabijana Ruiza odbranio krajnjim naporom Rajković.
Merino je zatim u 16. minutu pogodio stativu, a golman “orlova” je vrlo brzo ispravio grešku Lazara Samardžića i stigao do lopte posle centaršuta Marka Kukurelje.

Nastavila je Španija da napada u talasima, Martin Zubimendi je šutirao preko prečke, dok je Rajković uspeo nekako da spreči Mikela Ojarzabala da se upiše u listu strelaca.

Pokušao je u smiraj prvog dela igre glavom i Alvaro Morata, ali je Rajković reagovao gospodski i zaustavio lukav udarac glavom kapitena Španije.

Za sve to vreme izabranici Dragana Stojkovića nisu uspeli da povežu krštenu akciju, pa je na velikom odmoru na semaforu pisalo samo 1:0.

Drugo poluvreme je počelo šok odlukom sudije Danijela Stefanskog iz Poljske koji je pokazao na belu tačku posle igranja rukom Veljka Birmančevića. Morata je početnički izveo penal i šutirao preko gola u 54. minutu.

Prvu tečnu akciju “orlovi” su izveli u 63. minutu, ali Aleksandar Mitrović nije dobro zahvatio loptu posle asistencije Koste Nedeljkovića.

I umesto da šansa Mitrovića bude uvod u bolju partiju Srbije, najavila je drugi pogodak Španije. Strelac Morata na asistenciju Ruiza.

A, onda potop. Prvo je Strahinja Pavlović dobio crveni karton u 76. minutu na asistenciju VAR-a, da bi Aleks Baena iz slobodnog udarca 60 sekundi kasnije ugasio bilo kakvu nadu „orlova“ i pomisao o neizvesnoj završnici meča.

Prvak Evrope je rutinski priveo utakmicu kraju, a izabranici Dragan Stojkovića imaće mnogo toga da (na)uče iz ovog duela Lige nacija…

U drugoj utakmici grupe Švajcarska i Danska su remizirali 2:2 (2:1). Španija je lider grupe sa 10 bodova, Danska je sakupila sedam, Srbija četiri na trećem mestu, dok je Švajcarska poslednja na tabeli sa jednim bodom.

Španija: Raja – Poro, Vivijan (od 82. Kubarsi), Laport, Kukurelja – Merino (od 65. Pedri), Zubimendi, Ruiz (od 82. Aleks Garsija), Ojarzabal, Baena (0d 78. Saragosa) – Morata (od 78. Hoselu).

Srbija: Rajković – Pavlović, Milenković, Eraković –  N. MaksimovićNedeljković (od 64. Čumić), Birmančević,  Zdjelar (od 64. A. Maksimović),  Samardžić (od 46. Grujić) – Joveljić (od 46. Jović), Mitrović (od 79. Simić).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari