Partizanovi stranci "pogodili" pobedu u Ligi konferencije 1Foto: (BETAPHOTO/FK PARTIZAN/MIROSLAV TODOROVIC/DS)

Novajlija Kvinsi Menig i povratnik Rikardo Gomeš uzeli bodove Anortozisu, na terenu kiparskog tima.

Partizan je napravio prvi korak ka proleću u Ligi konferencije, pošto je ozbiljnom partijom i pobedom na terenu kiparskog Anortozisa – 0:2 (0:1) dao do znanja koliko želi da prezimi u Evropi. Da je bio efikasniji mogao je još ubedljivije da slavi, ali i ovako ima čemu da se nada u nedeljnom derbiju sa Crvenom zvezdom. Pod uslovom da povreda vodećeg strelca kolovođe B grupe LK i superligaškog lidera Rikarda Gomeša nije ozbiljna.

U najavi sinoćnjeg gostovanja, trener crno-belih Aleksandar Stanojević ishvalio je domaćina, podsetio na lošu statistiku kluba iz Humske na Kipru, ali i najavio napad na ceo „plen“, da bi postavkom igre i izborom startera prešao sa reči na dela. A, kako je jedanaestorka poslata na teren u Nikoziji, očigledno, sledila dobijene instrukcije, „parni valjak“ je veći deo prvog poluvremena vozio svoju priču, tj bio ofanzivnija i opasnija ekipa.

Jeste Risvanis slobodnjakom sa 35 metara stavio na teške muke Aleksandra Popovića, a mladi golman jedva izbegao kapitulaciju, ali to je bilo sve od pravih prilika belih pre pauze, dok je lider srpske Superlige dao jedan, a mogao još najmanje dva gola.

Da su desni bek Aleksandar Miljković i njegov imenjak, defanzivni vezista, Šćekić učinili što je trebalo iz zicer pozicija, odnosno golman Lorija nije bio na pravom mestu, još mirnije bi dočekan nastavak, ovako je „samo“ holandsko pojačanje Kvinsi Menig „ubo u metu“. Tako što je u 42. minutu dočekao odbitak posle kolosalne šanse Lazara Markovića i sa peterca krunisao evropski debi za svoj novi tim.

Logično, minus je pokrenuo Anortozis, nateravši ga da krene na sve ili ništa u drugom poluvremenu, što mu je donelo par izglednih situacija i vrlo dobar pokušaj Deletića, ali i još bolju intervenciju Popovića. Za to vreme, Beograđani su mirno (sa)čuvali prednost i vrebali trenutak za dokusurivanje rivala.

Učinio je to Rikardo Gomeš, naravno. Povratnik u Humsku dobio je loptu u šesnaestercu, okrenuo se pa je desnicom zakucao pod prečku, za 14. „recku“ špica sa Zelenortskih ostrva na 15. nastupu za Partizan ove sezone. Da ga nije povreda pre vremena „izvela“ sa terena možda bi pojačao lični učinak, a pošto rezervisti Jojić, Terzić i Jović iza toga nisu realizovali „ponuđeno“ skor se više nije menjao.

Sledeća utakmica u novom UEFA takmičenju biće još bolja prilika za vežbanje „poentiranja“, jer 30. septembra u Srbiju stiže slabašna Flora iz Talina.

 

Lemajić i Gent „nokautirali“ Floru

Drugi duel grupe B, između domaće Flore i gostujućeg Genta imao je očekivan epilog, pošto su Belgijanci slavili u „kući“ Estonaca – 0:1 (0:0). I to golom srpskog napadača Darka Lemajića. Posle četiri godine u letonskoj Rigi, ovaj 28-godišnji ofanzivac pre nekoliko nedelja je promenio sredinu, da bi sinoćnjim potezom u 54. minutu počeo da otplaćuje obeštećenje od milion evra.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari