Rodrigo za preokret, Benzema za finale Lige šampiona 1Foto: AP Photo/Manu Fernandez

Neuništivi su fudbaleri Real Madrida. Preživeli su serijale sa PSŽ i Čelsijem i kada se činilo da više ni sreća ne može da im bude saveznik uradili su nešto neopisivo. Pep Gvardiola se već smeškao, prebogati gazda kluba brojao milione kojima će počastiti igrače, revanš je već uveliko ulazio u 90. minut kada je rezervista Rodrigo prvo ostavio u neverici, a potom minut kasnije i zaleđenog menadžera Mančester sitija. Madriđani su sa dva gola Brazilca izborili produžetak u kojem su iskoristili momentum i vatren ambijent na stadionu Santjago Bernabeu i realizacijom sa penala Karima Benzeme plasirali se u 16. klupsko finale Lige šampiona. Real će 28. maja u Parizu protiv Liverpula pokušati da dođe do 14. titule namenjene najboljem timu na Starom kontinentu – 3:1 (2:1).

Sve je ličilo na prethodne revanše protiv Pari Sen Žermena i Čelsija. Siti je delovao kao bolji rival na terenu; kontrolisao je ritam utakmice, imao posed lopte i više pokušaja ka golu protivnika.

Foden nije bio dovoljno vešt da u prvom poluvremenu realizuje odličnu šansu ispred golmana Kurtoe što je negde navelo Karla Anćelotija da u nastavku omogući svojim izabranicima da zaigraju za nijansu ofanzivnije i konkretnije.

Mogao je Vinisijus da se proslavi već u 46. minutu ali je sa par metara, neometan šutirao pored gola. Siti je, kao je vreme prolazio, gubio oštrinu i dominaicju na sredini terena.

Sve je teže dolazio do poseda u viskom presingu; Real je lakše prebacivao težište igre, periodično, ne ulazeći u konkrentije prilike. Igrao se 73. minut kada je Bernardo Silva zaplesao na Bernabeu, lepo uposlivši Mareza koji je sjajnim šutem u levi ugao gola Kurtoe iznenadio odličnog čuvara mreže.

Pomislio je u tom trenutku Pep Gvasrdiola da će se posle 11 godina napokon naći u prilici da se bori za svoj treći pehar Lige šampiona, ne sluteći da će najuspešniji klub na svetu po treći put u eliminacionoj fazi pronaći „germanski nerv“ u najluđoj epizodi „Otpisanih“.

Ponovo je Anćeloti izvršio pravovremene izmene, izabravši fenomenalna kadrovkska rešenja sa Kamavingom u manevru, Asensijom u napadu i prevashodno Rodrigom, koji se kod Italijana isprofilisao kao krucijalni džoker. Iako do 90. minuta gotovo da nisu pripretili, fudbaleri Reala bili su odlučni da još jednom pokušaju i tako kazne Siti za promašen zicer Griliša posle vođstva gostiju.

U blickrigu kakav nije viđen u poslednjih par godina, Rodrigo je sjajno reagovao i samo minut nakon izjednačenja, briljantno glavom matirao golmana Sitija nakon centaršuta Karvahala.

Siti je bio grogiran i načet u dodatnih 30 minuta, a Madriđani rešeni da dokusure rivala.

Sudija Orsato netremice je u 95. start Dijaza nad Benzemom okarakterisao kao faul za najstrožu kaznu iako je bilo materijala da se oglasi VAR i da se Italijan još jednom uveri u svoju odluku.

Francuski napadač je prelako pao, kontakt je bio isuviše blag za tako važan momenat utakmice, međutim Benzema je dobio šansu koju je savršenim šutem iskoristio za prolazak Reala u svoje 16. finale Kupa, odnosno Lige šampiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari