Fudbalerke Srbije sutra sa Portugalom igraju meč decenije 1foto FSS

Ženska fudbalska reprezentacija Srbije sastaje se sa Portugalom u petak 2. septembra (20:00) u Staroj Pazovi u najva`nijoj utakmici u kvalifikacionoj grupi za plasman na Svetsko prvenstvo koje se naredne godine igra na Novom Zelandu i u Australiji.

Iako četiri dana kasnije izabranice selektora Grozdanovića gostuju Izraelu, eventualna pobeda protiv Portugala u „utakmici decenije” obezbedila bi im baraž za Mundijal.

Fenomenalna serija od šest uzastopnih pobeda, gol razlika 21:5, ali pre svega istorijski podvig u duelu sa Nemicama i trijumf na domaćem terenu od 3:2, ulivaju nadu da bi ova generacija srpskih fudbalerki mogla da uradi ono što nijednoj prethodnoj nije pošlo za rukom – da izbori učešće na završnom turniru najvećeg takmičenja svetskog fudbala koja se igra od 20. jula do 20. avgusta 2023. godine.

– Mi smo četiri godine naporno radili i odricali se svega da bi došli u poziciju da igramo najvažniju utakmicu u istoriji srpskog ženskog fudbala. Pobeda protiv Portugala može da nam donese mnogo toga. Dobro smo analizirali protivnika, svesni smo svih njihovih prednosti, ali i mana. Mogu slobodno da kažem da smo spremni za žestokih 90 minuta u petak uveče u Staroj Pazovi – rekao je selektor Predrag Grozdanović, koji ni ovoga puta nije siguran hoće li moći da računa na sve reprezentativke jer je Jelena Čanković pod znakom pitanja.

Iskustvo u mečevima ovako velikog značaja ima izuzetno važnu ulogu, a prevagu u korist naše reprezentacije mogla bi da donese Jovana Damjanović, koja u dresu minhenskog Bajerna skoro svake nedelje igra utakmice visokog nivoa.

– Nisam jedina u našoj reprezentaciji sa iskustvom i autoritetom. Generalno, sviđa mi se ta kombinacija mladih igračica i nas koje smo već u zrelim fudbalskim godinama. Dokazali smo protiv Nemačke da nema nepobedivih i da pred našom vernom publikom možemo da izađemo na kraj sa bilo kojom reprezentacijom na svetu. To je ulilo ogromno samopouzdanje celoj ekipi, ali se nadam da će biti i pozivnica za navijače da ispune tribine u Staroj Pazovi i da nam pomognu da napravimo odlučujući korak – kaže Damjanovićeva.

Ona ne vidi drastičnu razliku u kvalitetu između Nemačke i Portugala.

– Obe selekcije pripadaju kremu svetskog ženskog fudbala. Možda je Portugal tehnički obučenija ekipa, neguju brazilski stil sa mnogo driblinga i igre jedan na jedan. Sa druge strane, Nemice stavljaju akcenat na disciplinu i kolektiv. U svakom slučaju, recept je da ukrotimo glavne igračice portugalske reprezentacije i da ih stavimo pod konttolu. Ukoliko dobro uđemo u utakmicu, one će posle nekoliko minuta postati nervozne jer su svesne da imaju imperativ pobede. Bitno je samo da budemo strpljive, da ne paničimo čak i ako ne krene kako treba – kaže fudbalerka koja je sa Volfsburgom osvojila Ligu šampiona.

Grupa H,  9. kolo

Petak

Srbija – Portugal 20.00

Utorak

Izrael – Srbija 18.30

Tabela: Nemačka 21, Srbija 18, Portugal 16, Turska 10, Izrael 6, Bugarska 0.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari