Fudbalski karneval u Brazilu, Copa America, od 14. juna do 7. jula 2019. 1Foto: EPA-EFE/Sebastiao Moreira

Fudbalski karneval, koji se ove godine održava u Brazilu, poznatiji kao Copa America (Prvenstvo Južne Amerike), od 14. juna do 7. jula 2019. godine, jedina je stvar o kojoj će stanovnici ovih kontinenta da pričaju sa jednakom strašću, bez obzira na državu, starosnu dob i pol.

Na prvenstvu učestvuje 12 ekipa i u prvoj fazi takmičenja podeljeni su u tri grupe:

A: Brazil, Bolivija, Venecuela, Peru

B: Argentina, Kolumbija, Paragvaj, Katar

C: Urugvaj, Ekvador, Japan, Čile

Utakmice će se igrati u 5 brazilskih gradova,  Sao Paulo ( gde se igra prvi meč Brazil-Bolivija), Salvador, Belo Horizonte, Porto Alegre i Rio de Žaneiro, gde će se na stadionu Marakana odigrati i finalni susret.’

Od 1916. godine, kada je takmičenje osnovano, najuspešnija selekcija je Urugvaj sa 15 titula, branilac trofeja (i to dvostruki) je Čile, koji je prvenstvo osvojio 2015. u Santijagu i 2016. godine, kada je održano takmičenje povodom 100 godina postojanja Copa America, i po prvi put odigrano van Južne Amerike, u SAD. U oba finalna susreta Čeanci su na kolena bacili Argentinu (posle boljeg izvođenja penala 4:1 i 4:2).

Prvi turnir je održan u sklopu obeležavanja 100 godina od argentinske nezavisnosti od 2-17. 7. 1916. godine, a CONMEBOL (Confederación Sudamricana fe Fútbol), je nastao za vreme tog prvenstva, upravo na Dan argentinske nezavisnosti, 9.7.1916. godine.

Do 1975. godine takmičenje se održavalo pod imenom Campeonato Sudamericano de Selecciones (Južnoameričko prvenstvo), a od tada menja ime u Copa America.

Od 1993. godine na takmičenje se pozivaju i gostujuće selekcije iz drugih konfederacija. Pa je tako Japan učestvovao 1999. a  i ove godine, dok su 2011. napustili takmičenje, zbog zemljotresa koji se dogodio u to doba u Japanu. Kao gost ove godine je i slekcija Katara, kao budući domaćin SP 2022. godine.

Brazil otvara Copa America  bez Nejmara i sa velikim pritiskom na trenera Tite, piše bratilski Folha de Sao Paulo. Pod pritiskom medija, od igrača se trži da, kao domaćini takmičenja, urade ono što su, prvi put učinili pre 100 godina, osvoje šampionsku titulu. Argentina sa Mesijem, izgleda poslednji put na velikom takmičenju, sa obnovljenim timom, želi postići uspeh tima iz 1991. Godine i osvojiti titulu, piše argentinski list Clarin. Ovaj fudbalski čarobnjak do sada je osvojio sve, ali ne i titulu u dresu sa nacionalnim grbom. Čile, sa Vidalom, koga ovde zovu Rey Vidal (kralj Vidal) igračem koji je u tri države gde je igrao osvajao šampionske titule (Juventus, Bajern, Barselona) i dva puta Copa America,  u ovdašnjim medijima ispraćen je bez nekih većih ambicija, sa još uvek ne zalečenim ranama zbog ne učestvovanja na SP u Rusiji 2018. godine. Urugvaj, Kolumbija…uvek spremni za velike okršaje, ne skrivaju želju za titulom. Venecuela će, barem za vreme trjanja prvenstva, cela živeti u znaku fudbala, te najvažnije sporedne stbari na svetu. Venecuelanci u Čileu se, samo u šali nadaju, da se neće susresti sa Čileom, da ne kvare dobre odnose ya komšijama. Katar, prvak Azije i Japan, vicešampion tog kontinenta dolaze, kako kažu, pre svega da se oprobaju sa najjačima, ali i da nekima pomvare račune. U redovima Japana je i trenutni najveća zvezda, zemlje izlazećeg sunca, Takefusa Kubo, igrač kojeg štampa naziva “japanski Mesi”, i oko čijeg potpisa se trenutno utrkuju PSG, Real Madrid i Mančester siti.

U Južnoj Americi u kojoj je fudbal daleko više od samo igre, svuda, u svim državama sve je u znaku prvenstva i nacionalnih boja…a i prilika za lokalne trgovce i ugostitelje za ekstra zaradama. Ovde u Čileu ovih dana se po najnizim cenama mogu kupiti televizori, laptopovi i mobilni telefoni, bukvalno sve na čemu mogu da se gledaju utakmice, a uz njih idu i paketi interneta. Ugostiteljski objekti su opremljeni velikim ekranima i rasporedom utakmica na ulasku, sa specijalnim ponudama hrane i pića za vreme utakmica, ali i obaveznim nagradnim tombolama za goste, u kojima su nagrade dresevovi reprezentacije, originalna fudbalska lopta prvensta i mnoštvo drugih u zavisnosti od ranga i ugleda restorana, bara ili kafića. Sve, ali bukvalno sve i svuda je u bojama zastave, ne samo u Čileu, već u svim državama ovog kontinenta.

Copa America je najstarije fudbalsko takmičenje na svetu, a ovo je, sigurno, i tržišno najvrednije  takmičenje, kada je vrednost ekipa i igrača u pitanju.

Pa tako, prvih pet najskupljih, a upravo i tako poslaganih prema ulozi favorita za titulu su:

Brazil 952,5 miliona evra,

Argentina 652,75

Urugvaj 462,5

Kolumbija 307,7

Čile 131,3

Najplaćeniji igrači su:

Argentina, Mesi 160 miliona evra

Brazil, Kutinjo 100

Urugvaj, Himenes 70

Kolumbija, Rodriges 50

Čile, Sančes, 45

Ceo kontinetnt je spreman da slavi pobednike, ostaje samo pitanje u kom ritmu će biti slavlje, samba, tango…ili, videćemo.

Kao i odgovor na pitanje koje se provlači u medijima u svim državama Južne Amerike, da li će Mesi, zaplesati Tango Amor ili zapevati Don’t cry for me Argentina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari