Fudbalski komentator i novinar Džon Nikolson: Britanski komentatori rekli da je Srbija zaslužila da da gol 1Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Fudbalski komentator i novinar Džon Nikolson, rekao je za N1 da je gledao utakmicu Srbije i Engleske na EURO 2024 na britanskoj televiziji i da su čak su i britanski komentatori rekli da je Srbija zaslužila da da gol.

Za gol srpske reprezentacije na meču protiv Engleske je, kako kaže, falila kreativnost.

„Fizički su bili impresivni. Prosečna visina im je 1.88, ali nisu bili baš agilni u poslednjoj trećini i to im je onemogućilo šanse za gol. Engleska je bila prosečna u drugom poluvremenu i dali su Srbiji puno šansi da daju gol. I mislio sam da će dati, ali im je falilo da ubace loptu u gol. Bilo im je potrebno malo više inventivnosti i ramišljanja. Da su to imali izvukli bi makar nerešen rezultat“, kaže engleski novinar.

On je, kako navodi, na početku bio iznenađen koliko je Engleska bila dobra.

„Ali drugo poluvreme je bilo tipično za Englesku. Nisu mogli da zardže loptu i nekako nisu mogli da idu napred. Falilo je igrača da urade bilo šta u napadu i to je bilo frustrirajuće i moraćemo da budemo mnogo bolji ukoliko želimo da doguramo daleko na turniru“, ističe.

Fudbaler Dušan Tadić koji je jedan deo karijere proveo u Engleskoj nije započeo utakmicu i nije bio srećan zbog toga što je nakon meča i sam rekao.

„U Engleskoj, na primer, vrlo je lako da budete fokusirani samo na sebe i na igrače koji igraju ili su igrali u Premijer ligi i onda za nas možda i jeste iznenađenje što nije započeo, ali mislim da je odluka trenera bila dobra i da ih je u drugom poluvremenu inspirisao i mislim da je Srbija igrala odlično u drugom poluvremenu. Biće teško i za Sloveniju i za Dansku da igraju sa Srbijom. Fizički su jaki, isprašili su Belingema i mislim da će slabije ekipe imati problema sa Srbijom“, ojašnjava.

Kada je reč o kritikama britanske štampe posle poraza Engleske od Islanda na pripremama, rekacije danas posle utakmice sa Srbijom reakcije su iste.

„Neki proklinju, neki vređaju, a neki da to ne sme da se radi. Ali činjenica je da mi ne možemo da držimo loptu celu utakmicu, mnogo je gubimo na sredini terena i ukoliko to ne sredimo pobediće nas bolje ekipe. Dakle reakcije jesu negativne, ali je to i tipično“, smatra sagovornik N1.

Tim Slovenije ga je impersionirao.

„Igrali su vrlo tečno i pravili su sjajne tranzicije i verujem da će oni i Englezi završiti na prva dva mesta u grupi. Razočarala me je Danska, mislio sam da će bolje igrati pasove i oni će morati mnogo da rade kako bi se popravili.“, ocenjuje.

Ključna utakmica biće, smatra, između Slovenije i Srbije.

„Mislim da će to biti vrlo jaka utakmica, takmičarska, tvrda. Srbija nije bez šansi. Moraju da ostanu optimistični posle utakmice sa Engleskom i jedva čekam da ih vidim ponovo. Svako ko ima toliku visinu ima šansu. Ako mogu da se rašire i tačno dodaju, onda će imati dobru šansu da daju gol“, naglašava.

Nemačka je pobedila Škotsku 5-1, a Španija Hrvatsku 3-0, a da li su i oni u igri za titulu, komentator ističe:

„Teško je reći koliko je Nemačka bila dobra jer je Škotska bila katastrofalna. U Škotskoj je neverovatno nezadovoljstvo. Španija je bila superimpresivna, stvarno impresivna i mislim da će daleko dogurati. Date su im šanse i na početku, ali oni zaista imaju mlad tim i sjajan balans između odbrane i napada.“

Kada je reč o konecptu od 24 tima, i da li je bolji onaj od 16 timova, Nikolskon smatra:

„Mislim da je Srbija pokazala zašto je dobro imati 24 tima. Jer verovatno ne bi ušli u turnir sa 16 ekipa, ali su zaslužili da budu tu. Mogli su ovu utaklmicu da odigraju i nerešeno. Ima timova koji su jako dobri i zaslužuju šansu i zato sam za ovaj sistem od 24 tima.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari