Stručnjaci saglasni u kojim segmentima je Srbija odlično igrala protiv Nemačke 1Foto: EPA-EFE/ DAVID HECKER

Rezultat je odličan, a kada odigrate 1:1 protiv jedne fudbalske velesile onda se ne postavlja pitanje da li je igra mogla da bude bolja, mada je u nekim segmentima ipak mogla, priča za Danas trener Milovan Rajevac utiske sa prijateljskog meča između Srbije i Nemačke koji je gledao uživo na stadionu u Volfsburgu.

Podsetimo, „orlovi“ su protiv „pancera“ poveli golom Jovića u prvom poluvremenu, dok je u drugom izjednačio Gorecka.

Gosti su protiv Nemačke propustili da realizuju još dve gol šanse, dok su u odbrani protivničkim igračima, naročito u drugom poluvremenu, dozvoljavali da se šetaju po njihovom kaznenom prostoru. Fudbalski stručnjak koji je na Svetskom prvenstvu 2010. godine sa selekcijom Gane stigao do četvrtfinala tvrdi da će selektor Mladen Krstajić imati dosta posla oko uigravanja defanzivnih zadataka.

– Prvo poluvreme je bilo sjajno. Sve je funkcionisalo savršeno. Lako smo dolazili u šanse, a protivnika smo zaustavljali već na sredini, na velikoj udaljenosti od našeg gola. U drugom poluvremenu smo izgubili agresivnost koju smo imali u prvom, naročito u tom prvom bloku koji treba da bude ispred odbrane. Ne bih ulazio u to šta je bilo između selektora i Luke Milivojevića, to je na njima da reše, ali još jedan igrač takvog kalibra bi dobrodošao u paru sa Nemanjom Maksimovićem. Te nijanse ispred odbrambene linije treba još malo doterati, mora se zadržati agresivnost svih 90 minuta – dodaje Rajevac.

„Orlovi“ već u ponedeljak u Lisabonu igraju protiv Portugala prvi takmičarski meč u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine. Ta utakmica će po mišljenju Rajevca biti potpuno drugačija u odnosu na meč u Volfsburgu.

– Ako bi protiv Portugala odigrali ceo meč kao protiv Nemaca prvo poluvreme, siguran sam da rezultat ne bi izostao. Tačno je da je selektor Nemačke Joakim Lev isprobavao mnoge igrače i da taj tim još uvek nije uigran, ali ne smemo zaboraviti ni da Srbija nije izašla sa najboljom postavom. Mnogi igrači su iskočili iz drugog plana i sada će zadati glavobolju selektoru Mladenu Krstajiću u vezi sa sastavom. Jović je pokazao da ravnopravno sa Mitrovićem može da konkuriše za prvi tim. Isto je i sa Maksimovićem. Darko Lazović je mnoge iznenadio, ali mene nije. Trenirao sam ga još u Borcu iz Čačka i već se tad videlo koliki ima kapacitet. On ne igra bez razloga u jednoj od najjačih liga sveta (italijanskoj Seriji A). Meč sa Portugalom verovatno će biti skroz drugačiji, ne samo zbog sastava. Portugal neće vršiti pritisak kao Nemačka, već će verovatno igrati strpljivije i čekati grešku, pa ostaje da se vidi kako ćemo na to odgovoriti – tvrdi Rajevac.

Trener Dejan Đurđević takođe ističe da bi sada uigravanje odbrane trebalo da bude prioritet.

– Već u ponedeljak niko se neće ni sećati meča protiv Nemačke. Lepo je odigrati nerešeno protiv tako jake reprezentacije, ali svi ćemo već tada pričati samo o Portugalu i tom rezultatu. Mislim da nam je u Nemačkoj u defanzivi nedostajalo iskustva. Rukavina je jedini igrač sa iskustvom za ovakve utakmice u kontinuitetu. Milenković se nametnuo, ali je još uvek dosta mlad da bi igrao vrhunski svaki tako jak meč. Tu će u budućnosti sigurno selektor tražiti rešenja i kombinaciju koja može da donese rezultat – naglašava Đurđević.

Tim protiv Portugala biće verovatno potpuno drugačiji od onoga koji se suprotstavio Nemačkoj, pošto su Krstajiću sastav „nametnuli“ lekari zbog mnogobrojnih povreda prvotimaca.

– Nepoznanica je mnogo, ali zato i služe prijateljski mečevi. Sada smo videli da imamo Jovića uz Mitrovića, da imamo Maksimovića, da je Dmitrović na golu korektno rešenje… Dobro je da selektor ima više rešenja i to je ono što daje nadu pred Portugal. Iako nas nesumnjivo očekuje težak meč na startu kvalifikacija, uvek treba verovati u uspeh – zaključuje Đurđević.

Ne može u tim svako ko da gol

Dejan Đurđević upozorava da ne treba na selektora Mladena Krstajića vršiti pritisak da zbog dobrih igara Luke Jovića mora da promeni formaciju i igra sa dva špica.

– Mnogo stvari kreira taktiku i ne možete je promeniti tek tako i dobiti rezultat, naročito ako tim nije imao priliku da to isproba i uigra. Na taktiku utiče koje igrače imate na raspolaganju, kako će igrati protivnik, kako vi mislite da ga zaustavite… Najlakše je navijački reći da Jović sada mora da igra. Sjajno je što smo uz Mitrovića i Prijovića dobili još jednog špica koji ravnopravno može da konkuriše za prvi tim. Međutim, ne može svako u prvi tim ko da gol. Podsetiću da je Mitrović izneo prošle kvalifikacije i takođe bio sjajan i u Ligi nacija – tvrdi Đurđević.

Kolarov i Kostić propuštaju Portugal

Aleksandar Kolarov i Filip Kostić neće putovati u Portugal pošto se još uvek nisu oporavili od povreda. Od ranije je poznato da ni Nemanja Matić sigurno neće igrati, dok su Aleksandar Mitrović i Dušan Tadić još uvek roviti, ali će konkurisati za tim. Selektor Mladen Krstajić uputio je još dva naknadna poziva, Milanu Gajiću iz Crvene zvezde i Filipu Mladenoviću iz Lehije iz Gdanjska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari