Gari Lineker stao u odbranu "jadnih duša", preti mu otkaz u BBC-u zbog kontriranja britanskoj državnoj sekretarki 1EPA-EFE/WILL OLIVER

Čuveni fudbaler nailazi na osude, ali i na podršku zbog javno izrečenog ličnog stava.

Garija Linekera je iznervirala izjava Suele Brejverman, državne sekretarke Velike Britanije, povodom sve većeg priliva migranata u nekadašnju državu – članicu Evropske unije.

„Britancima se smučilo da se migranti prelivaju preko kanala. Moj prioritet je zaustavljanje brodova…“, glasio je okidač za pisanje na društvenim mrežama eks igrača Lestera, Barselone, Evertona…

Lineker je za njene reči rekao da zvuče „neverovatno okrutno“, pa u komentarisanje javnog nastupa pomenute političarke, visokog ranga, uključio slučaj nacističke Nemačke.

„Uzeli smo manje migranata nego velike evropske zemlje. Ovo je samo nezamislivo okrutna politika usmerena prema najranjivijim ljudima u jeziku koji nije različit onim koji je koristila Nemačka tokom 30-ih i ja sam van svog mesta?“, mišljenja je nekadašnji reprezentativac Engleske, koje su mnogi podržali.

„Nikada u životu nisam znao za toliku ljubav i podršku u mom životu kao ovu koju dobijam ovog jutra (pored golova za Englesku na Svetskom prvenstvu). Želim da se zahvalim svakom od vas pojedinačno. To mi mnogo znači. Nastaviću da pokušavam i da pričam javno za ove jadne duše koje nemaju glas. Pozdrav svima“, napisao je Lineker.

Kako je trenutno, odlično plaćeni, stručni komentator na BBC-u, ugledni medij je pozvao Brejverman da gostuje na pomenutoj televiziji, ne bi li tako popravila našinjenu „štetu“.

„Mislim da ne pomaže našim merama, koje su zakonski odobrene, proporcionalne i zapravo saosećanje poređenje sa Nemačkom 30-ih“, replicirala je državna sekrtetarka, izjasnivši se i o mogućem otkazu Gariju.

„To je stvar za BBC i on to treba to da reši“, poručila je ona, posle čega je Lineker tvitnuo još jedan zanimljiv komentar – „Sjajno je videti što šampiona slobode govora na snazi ovog jutra zahtevaju ćutanje od onih sa kojima se ne slažu.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari